Az FK Csíkszereda a Galatasaray ellen kezdi meg szereplését az ifjúsági BL-ben

Fotók: FK CsíkszeredaMásodik alkalommal szerepelhet az FK Csíkszerea U19-es utánpótláscsapata az ifjúsági Bajnokok Ligája, vagyis az UEFA Youth League selejtezőjében. A székelyföldi fiatalok szerdán 17 órától a Galatasaray együttesét fogadják.

Az elmúlt szezonban elnyert bajnoki címet követően mutatkozhatott be az FK Csíkszereda U19-es csapata az UEFA Youth League sorozatában. A selejtezők első fordulójában akkor a francia Angers csapata nagy falatnak bizonyult és kettős győzelemmel jutott tovább. A bajnoki címvédést követően idén újra nekifuthatnak a csíkiak a selejtezőnek, ezúttal a törökországi Galatasaray együttesével szemben próbálhatják meg kivívni a továbbjutást.

A török csapat hazája egyik legnépszerűbb és legeredményesebb klubja. Felnőtt szinten 22-szeres bajnok, 18-szoros kupagyőztes, 16-szoros szuperkupa-győztes. A csapat 2020-ban megnyerte az UEFA-kupát és az UEFA-szuperkupát is. A 2019/2020-as szezonban azt a ritka bravúrt érték el, hogy egyaránt élen végeztek a honi pontvadászatban (Süper Lig), a török kupában és az UEFA-kupában is. A csapat hazai mérkőzéseit a 2011-ben átadott 52 280 férőhelyes Nef Stadionban játssza.

Az UYL közvetlen előzményének a 2010 májusában lejátszott Bayern München–Internazionale Bajnokok Ligája meccs előtt három nappal megszervezett UEFA Under-18 Challenge mérkőzést tekinthetjük. Azon a találkozón a német és az olasz klub U18 korosztályos gárdái csaptak össze. Az első, 2013/2014-es kiírást kísérleti jelleggel, ugyanolyan menetrend szerint szervezték, mint a felnőttek számára kiírt Bajnokok Ligáját. A nyolc csoportgyőztes és a nyolc csoport-második egymérkőzéses párharcot vívott, majd az elődöntőket és a döntőt semleges helyszínen rendezték. 2014 áprilisában Barcelona lett az első bajnok, a Benfincát 3-0-ra legyőzve a Nyonban tartott négyes döntőben.

A kétéves próbaidőszakot követően a torna hivatalos UEFA-verseny lett, és a kezdeti 32-es mezőny létszáma a duplájára emelkedett. Az UYL csoportkörében ugyanazon csapatok U19-esei szerepelnek, amelyek a felnőtt BL mezőnyét alkotják. Hozzájuk csatlakozik a versenysorozatban az a 32 hazai ifjúsági bajnok az UEFA által legmagasabban jegyzett egyesületekből, akiknek felnőtt csapata nem jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Ezek a csapatok, az FK-hoz hasonlóan, a hazai bajnoki úton vesznek részt (Ahol egy hazai ifjúsági bajnok felnőtt csapata kvalifikálta magát az UEFA Bajnokok Ligája csoportkörébe, a megüresedett helyet a következő helyen bekerülő egyesület hazai ifjúsági bajnoka tölti be). A hazai bajnokcsapatok két körben mérkőznek meg oda-visszavágós alapon. A második kör párharcának nyolc győztese bejut a rájátszásba, ahol a Bajnokok Ligája nyolc csoportjának második helyezettjével csap össze. A győztesek a Bajnokok Ligája csoportgyőztesei mellett bejutnak a nyolcaddöntőbe.

Az UYL-sorozat legsikeresebb csapata két győzelemmel a Chelsea és a Barcelona. Érdekesség, hogy az angol gárda még két alkalommal, 2018-ban és 2019-ben is döntőt játszhatott, azonban alulmaradtak éppen a Barcelona, illetve a Porto ellenében. A legutóbbi kiírás (amely során az FK is bemutatkozhatott) a portugál Benfica sikerét hozta, amely az áprilisban Nyonban lejátszott döntőben 6–0-ra mosta le a Red Bull Salzburg együttesét. A két csapat korábban, a 2016/2017-es kiírásban is találkozott a sorozat fináléjában, akkor a Salzburg bizonyult jobbnak 2–1 arányban.

Az UYL párharc első mérkőzését szerdán 17 órától Csíkszeredában játsszák, a visszavágót pedig október 5-én rendezik Isztambulban. Továbbjutás esetén a székelyföldi fiatalokra az ukrán Rukh Lviv és a lengyel Zagłębie Lubin párharc győztese vár a következő körben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?