Négysáncverseny: tizenhat év után lehet újra német győztes

Sven Hannavald 2002-es sikere óta először nyerheti német síugró a Négysáncversenyt, ha a világkupában első két helyen álló versenyző, Richard Freitag vagy Andreas Wellinger diadalmaskodik.

A 2001/2002-es szezonban Hannavald történelmi tettet végrehajtva úgy nyerte meg a sorozatot, hogy mind a négy helyszínen elsőként végzett - ez se előtte, se utána nem sikerült senkinek. A németeknek azóta nem sok babér termett a Négysáncversenyen, hiszen mindössze háromszor nyertek egyáltalán versenyt a nagy múltú viadalon (2002-03: Hannavald, Oberstdorf; 2014-15: Richard Freitag, Innsbruck; 2015-16: Severin Freund, Oberstdorf).

A mostani télen immár 66. alkalommal megrendezett sorozatban újdonság, hogy ezúttal a világkupában az első tíz helyen álló versenyző sem mentesül a selejtező alól, azaz már pénteken ugrania kell a fő esélyesnek számító Freitagnak és Wellingernek is. Előbbi szezonbeli három vk-győzelme mellett kétszer volt második, utóbbi egy-egy első, második és harmadik helyet szerzett eddig.

A felfokozott német várakozásokat jelzi, hogy Oberstdorfban már mind a 27 ezer jegy elkelt, s Garmisch-Partenkirchenben is csak elvétve lehet belépőhöz jutni.

A győzelemre esélyes versenyzők között van a címvédő, az elmúlt két vk-versenyen egyaránt dobogós lengyel Kamil Stoch, a világkupában címvédő osztrák Stefan Kraft (ő 2014-15-ben már megnyerte a Négysáncversenyt), az egy évvel későbbi Négysánc-bajnok szlovén Peter Prevc, valamint a norvégok 23 éves reménysége, Daniel-André Tande.

A vk-sorozatba tartozó esemény szombaton Oberstdorfban kezdődik, majd január elsején Garmisch-Partenkirchen következik. Ezt követően a mezőny átköltözik Ausztriába: január 4-én Innsbruckban, két nappal később pedig Bischofshofenben ugranak a versenyzők.

Kapcsolódók

Kimaradt?