Sepsiszentgyörgy visszakerül a hazai jégkorong térképére

„Sepsiszentgyörgyön jelenleg jó a csillagállás a hoki számára” –fogalmazott Tóth Birtan Csaba alpolgármester azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen a Magyar Jégkorong Szövetség-, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia és a Királypingvinek Jégkorong Klub vezetői számoltak be a Sepsiszentgyörgyre telepített korcsolyapálya beüzemeléséről és korcsolyaoktatási programokról. Tóth Birtan Csaba szerint Sepsiszentgyörgyön idén sikerült nagyot lépni a jégkorong újrahonosítása érdekében és az önkormányzat kiemelt sportként kezeli a jégkorongot.

Emlékeztetett, hogy egyrészt a nemrégiben megépült Sepsi Aréna alkalmas mobil jégpálya felszerelésére, de az aréna szomszédságában területet biztosítottak a Székelyföldi Jégkorong Akadémia számára, hogy felállítsa a standard méretű, sátorral födött korcsolyapályát, ahol megvalósulhat az önkormányzat által gyerekeknek indított korcsolyaoktatási program és tudnak edzeni a sepsiszentgyörgyi hokisok is.

Tánczos Barna, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke bejelentette, hogy jelenleg építik és várhatóan decemberben üzemelik be a sátorral födött sepsiszentgyörgyi korcsolyapályát, amelyen ezentúl kilenc hónapig, szeptember és április között biztosított lesz a korcsolyázási lehetőség, így Sepsiszentgyörgy visszakerülhet a hazai jégkorong térképére, oda ahol néhány évvel ezelőtt méltán volt.

Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke rámutatott, hogy Székelyföld szerves része a magyar jégkorong életnek, a magyar válogatott játékoskeretének egy részét is székelyföldi hokisok adják. Hozzátette, hogy a Sepsiszentgyörgyön indított mozgást, sportot, korcsolyázást népszerűsítő program irigylésre méltó. A hamarosan beüzemelő jégpályával pedig visszacsatolják Sepsiszentgyörgyöt a jégkorong körforgásba, hiszen a magyar jégkorong bölcsője Székelyföld. „A székely és magyar hokinak az az érdeke, hogy ne csak 1-2 sziget legyen, ahol hokiznak, hanem minden nagyobb városban legyen infrastruktúra és legyenek széles körű vetélkedők”, mondta Such György

Kernászt Huba, a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub elnöke emlékeztetett, hogy a városban 2003-ban zárták be a nyitott jégpályát, amely addig helyt adott a hoki csapatoknak. 2009-ben pedig néhány lelkes jégkorong szerető embernek köszönhetően létrejött a klub, amely életbe tartotta a jégkorong sportot. Jelenleg 4 korosztályban van ifjúsági hokicsapatuk, mintegy 50 fiatal jégkorongozóval foglalkoznak, de az új, sátorral fedett korcsolyapálya révén az idény végéig szeretnék megduplázni a hokizó gyerekek számát.

Miklós Ervin, a sepsiszentgyörgyi Királypingvinek Jégkorong Klub képviselője szerint a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által biztosított, sátorral födött versenyméretű jégpálya felállításával olyan visszafordíthatatlan folyamat indul el Sepsiszentgyörgyön, amelynek biztosan meglesz az eredménye. Az önkormányzat által indított korcsolyaoktatási programba mintegy 2000 előkészítő, első és második osztályos diákkal próbálják megszerettetni a mozgást, és a korcsolyapálya beindításával elkezdődik az oktatás is.

Céljuk, hogy a Magyarországi jégkorong szövetség,  és a Székelyföldi Jégkorong Akadémia támogatásával pedig középtávon  Sepsiszentgyörgynek ismét legyen felnőtt jégkorong csapata, helyi játékosokkal hiszen jelenleg minden feltétel adott, hogy profin szervezett jégkorong életet lehessen szervezni Sepsiszentgyörgyön. Ugyanakkor a román jégkorong szövetséggel tárgyalnak arról, hogy egy év múlva esedékes U20-as világbajnokság mérkőzéseit illetve a Román kupát a Sepsi Arénában szervezzék de ugyanott szeretnének egy székely – magyar öregfiúk összecsapásnak is helyt adni.

Sipos Levente, a magyarországi Jégkorong Szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón érdeklődésünkre elmondta, szakmai tananyagokat, edzés módszertant tartalmazó kiadványokat hoztak Sepsiszentgyörgyre, a következőkben képzéseket, workshopokat is szerveznek a székelyföldi edzőknek illetve indítanak egy programot, amelynek célja a szülői szurkolás kultúrájának népszerűsítése, vagyis próbálják a megtanítani a szülőknek, hogy a gyerekek versenyein mit szabad és mit nem bekiabálni vagy mondani más szülőknek, így próbálják az ifjúsági mérkőzéseken meghonosítani a civilizált szurkolást, hogy a szülői szurkolói feszültségek ne tántorítsák el a gyerekeket a hokitól.

Kapcsolódók

Kimaradt?