Tizenöt magyar síző indul a svájci világbajnokságon

Tizenöt magyar versenyző indul a svájci St. Moritzban kedden kezdődő alpesi sí-világbajnokságon, de a sérült Miklós Edit hiányában komolyabb elvárások nélkül.

„Hét női és nyolc férfi síző utazik a vb-re, de azt még nem lehet pontosan tudni, hogy ki melyik számban áll rajthoz, mert a rajtlistát csak egy nappal a futamok előtt véglegesítik” – mondta Kaszó Klára, a magyar szövetség ügyvezető elnöke.

​A sportvezető szerint két számban lehet reális, hogy a legjobb harmincban végezzen magyar induló, méghozzá férfi műlesiklásban Samsal Dalibor és férfi szuperóriás-műlesiklásban Kékesi Márton, a többiek számára a tisztes helytállás és a tapasztalatszerzés a cél. Hozzátette, női lesiklásban, továbbá a férfi és női kombinációban, illetve a csapatversenyben nem lesz magyar síző.

Lesiklásban kedvenc pályáján akár éremeséllyel indulhatott volna Miklós Edit, aki azonban január 15-én bukott az ausztriai Altenmarkt-Zauchenseeben rendezett versenyt megelőző hivatalos edzésen. Az olimpiai hetedik sízőnek elszakadt a keresztszalagja, egy csontdarab is letört, továbbá porcsérülést is szenvedett. Miklós Editet még aznap megoperálták és legkorábban szeptemberben csatolhat sílécet.

A férfiaknál a gyors számokban a norvég Kjetil Jansrud és az olasz versenyzők harca várható az aranyérmekért, míg a technikás szakágakban az összetett világkupában sorozatban ötször győztes és jelenleg is élen álló osztrák Marcel Hirscherre a norvég Henrik Kristoffersen és a francia sízők lehetnek veszélyesek.

A nőknél Mikaela Shiffrin szereplését kíséri majd kiemelt figyelem, ugyanis az amerikai síző sorozatban harmadszor diadalmaskodhat műlesiklásban, ebben a számban ez a bravúr korábban csak a német Christl Cranznak sikerült, de a második világháború előtt még minden esztendőben rendeztek vb-t, míg jelenleg csak kétévente. Shiffrin fölényesen vezeti az összetett és a szakági vk-t egyaránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?