Kolozsvári U-BT: irány Ciprus, cél a BL-csoportkör!

Ciprusi kiszállásra készül a Kolozsvári U-BT, a Mihai Silvășan által irányított kosárlabdacsapat jövő héten a Petrolina AEK ellen mutatkozik be az idén alapított Bajnokok Ligája (Basketball Champions League / BCL) selejtezőjében.

„Célkitűzéseink egyike, hogy bejussunk a Bajnokok Ligája csoportjaiba. Ez nekem személyesen, illetve a klubnak is nagyon fontos, mindent meg fogunk tenni, hogy sikerüljön” – mondta a pénteki sajtótájékoztatón a kolozsváriak edzője.

Silvășan sajnálatát fejezte ki, amiért a CSM Ploiești nem indult el a bajnokságban, ugyanakkor hozzátette, hogy a visszalépésből előnyük származott, mivel így több időt tudtak fordítani a ciprusiak elleni páros mérkőzés előkészítésére. A Nemzeti Liga eredeti programja szerint a Kolozsvári U-BT a héten hazai pályán játszott volna a CSM Ploiești gárdájával.A ciprusiakról szólva Mihai Silvășan megjegyezte, nagyon értékes a játékoskeretük, a larnacai klub hét külföldi kosarast foglalkoztat. A kolozsvári edző úgy véli, csapata valamivel előnyösebb helyzetből várja a párharcot, hiszen a riválissal ellentétben már két tétmérkőzésük volt az új szezonban. Az U kosarasai előbb megnyerték a Nagyváradon rendezett szezonnyitó Szuperkupa-meccset, majd a bajnokság alapszakaszának első körében Temesváron diadalmaskodtak.

Vlad Moldoveanu, az U BT egyik vezéregyénisége jól ismeri a Petrolina AEK-et: „Három nap alatt két nehéz mérkőzés vár ránk. A ciprusi csapat jó erőben van, pár játékossal találkoztam a VTB Ligában (orosz bázisú nemzetközi bajnokság – szerk. megj.) és a lengyel bajnokságban. Néhányan közülük amerikai topsulikban, Memphis-ben, Pittsburgh-ben edződtek, nehéz dolgunk lesz…

​…Másfelől viszont nagy terveink vannak ebben a sorozatban, így jól kell kezdenünk. Előnyünkre válhat, hogy a második mérkőzést hazai pályán játsszuk, telt házat szeretnénk a csarnokban. A kieséses mérkőzéseken különösen fontos a szurkolók támogatása” – nyilatkozta a válogatott kosárlabdázó.

A kosárlabda-BL selejtezőjében a román bajnoki címvédő Nagyváradi CSM is érdekelt, Cristian Achim alakulata a kvalifikáció első körében a szlovák BC Prievidzával találkozik. A Bajnokok Ligáját 2016. március 21-én alapította a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA), amely az új sorozattal az elsőszámú európai kupának, vagyis az Euroligának akart riválist állítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?