Varázslatos kezdés: első nap, két magyar arany

Magyarország az előkelő második helyet foglalja el az éremtáblázaton a riói olimpiai első komolyabb versenynapja után. Szász Emese és Hosszú Katinka magasra tette a lécet a többieknek. Kínos vereséget szenvedett a román női kézilabda-válogatott, az amerikai kosarasok pedig nem kímélték Kínát – összefoglaló.

Varázsoltak a lányok

A riói ötkarikás játékok szombati versenynapján kétszer hangzott el a magyar himnusz. A párbajtőröző Szász Emese szenzációs napot fogott ki, akárcsak Hosszú Katinka, aki világcsúccsal lett olimpiai bajnok négyszáz vegyesen. Az úszóklasszis sikere mondhatni papírforma, de az Associated Press hírügynökség Szász Emesét is a dobogóra várta. Mindkét magyar sportoló pályafutása első olimpiai aranyérmét szerezte, egyikük sem akarta elhinni, ami történt.

Az úszóknál Szilágyi Liliána nem jutott döntőbe 100 méter pillangón, Gyurta Dániel pedig visszalépett a szétúszástól 100 mellen. Négyszáz gyorson Bernek Péternek, valamint Kis Gergőnek sem sikerült bejutni a nyolcas döntőbe. Lemaradt továbbá a 400 vegyes fináléjáról a szám világbajnoki ezüstérmese, Verrasztó Dávid, ugyanakkor Gyurta Gergely a 11. helyen zárt.

Román és magyar asztalitenisz-sikerek

Sikeresen vették az első akadályokat a román asztaliteniszezők. Az Eb-címvédő Elizabeta Samara és Daniela Dodean egyaránt bejutott a harmadik fordulóba, míg a férfi mezőnyben Adrian Crișan magabiztos játékkal pipálta le indiai riválisát. Jól sikerült a magyar versenyzők bemutatkozása is, győzelemmel nyitott Lovas Petra, Póta Georgina és Pattantyús Ádám. A tornász Marian Drăgulesu „beugrott” a döntőbe, és ugyanez összejött Andrei Munteanunak is korláton. Lólengésben Hidvégi Vid kilencedik lett, így nem lehet ott a jövő vasárnapi döntőben. Csernoviczki Évának a női cselgáncsozók 48 kilogrammos súlycsoportjában a hetedik pozícióval kellett beérnie.

Neaguék leszerepeltek

Több meglepetést is született a csapatsportokban, egyik ilyen a román női kézilabda-válogatott veresége. A torna nyitókörében Szűcs Gabrielláék Angolától kaptak ki négy góllal, Paula Ungureanu hiába védett szenzációsan, támadásban rendkívül gyengén teljesített Tomas Ryde együttese. Sovány vigasz, de Norvégia is elhibázta a rajtot, az északiakat a házigazda brazilok fektették két vállra, jelezve ezzel, hogy trónfosztásra készülnek.

Férfi kosárlabdában a franciák váratlanul kikaptak az ausztrál csapattól, mialatt az amerikaiak 119:62 arányban gázolták el Kínát. Időközben megkezdte riói szereplését Magyarország férfi vízilabda-válogatottja is, a Benedek-csapat nagyon közel állt Szerbia legyőzéséhez, a pólórangadó végül döntetlennel zárult.

Az éremtáblázaton a két aranyat és egy bronzot bezsebelő ausztrál küldöttség az első. Magyarország után az Egyesült Államok következik, az amerikaiaknak csak egy fiatal sportlövő, a 19 esztendős Virginia Trasher szerzett aranyat szombaton.


Riói olimpia, az első nap érmesei 

Vívás, női párbajtőr 
Olimpiai bajnok: Szász Emese (Magyarország)
Ezüstérem: Rossella Fiamingo (Olaszország)
Bronzérem: Szun Ji-ven (Kína)

Úszás, 400 m vegyes (női)
Olimpiai bajnok: Hosszú Katinka (Magyarország)
Ezüstérem: Maya Dirado (Egyesült Államok)
Bronzérem: Mirea Belmonte Garcia (Spanyolország)

Úszás, 400 m vegyes (férfi)
Olimpiai bajnok: Hagino Koszuke (Japán)
Ezüstérem: Chase Kalisz (Egyesült Államok)
Bronzérem: Szeto Daija (Japán)

Úszás, 400 m gyors (férfi)
Olimpiai bajnok: Mack Horton (Ausztrália)
Ezüstérem: Szun Jang (Kína)
Bronzérem: Gabriele Detti (Olaszország)

Úszás, 4x100 m gyors (női)
Olimpiai bajnok: Ausztrália
Ezüstérem: Egyesült Államok
Bronzérem: Kanada

Kerékpározás, férfi országúti mezőnyverseny
Olimpiai bajnok: Greg van Avermaet (Belgium)
Ezüstérem: Jakob Fuglsang (Dánia)
Bronzérem: Rafal Majka (Lengyelország)

Judo, férfi - 60kg
Olimpiai bajnok: Beszlan Mudranov (Oroszország)
Ezüstérem: Jeldosz Szmetov (Kazahsztán)
Bronzérem: Dijorbek Urozboev (Üzbegisztán) és Takato Naohisa (Japán)

Judo, női - 48kg
Olimpiai bajnok: Paula Pareto (Argentína)
Ezüstérem: Dzsong Bo Kjong (Koreai Köztársaság)
Bronzérem: Kondo Ami (Japán), Otgontsetseg Galbadrakh (Kazahsztán)

Sportlövészet, női légpuska
Olimpiai bajnok: Virginia Thrasher (Egyesült Államok)
Ezüstérem: Tu Li (Kína)
Bronzérem: Ji Sze-ling (Kína)

Sportlövészet, férfi légpisztoly
Olimpiai bajnok: Hoang Xuan Vinh (Vietnám)
Ezüstérem: Wu Felipe Almeida (Brazília)
Bronzérem: Pang Wei (Kína)

Íjászat, férfi csapatverseny
Olimpiai bajnok: Egyesült Államok
Ezüstérem: Dél-Korea
Bronzérem: Ausztrália

Kapcsolódók

Kimaradt?