Douchev-Janics hajlandó két évet kihagyni Szerbiáért

A háromszoros olimpiai bajnok Douchev-Janics Natasa a szerb sajtóban cáfolta Ábrahám Attila múlt heti nyilatkozatát. Elmondta, nem tervezi, hogy bolgár színekben versenyezzen. Szerbiában akarja folytatni a pályafutását, akár azon az áron is, hogy két évet ki kell hagynia.janics1

A palánkai születésű Douchev-Janics Natasa a legnagyobb példányszámú szerbiai lapnak, a Blicnek megerősítette, eltökélt szándéka, hogy a jövőben szerb színekben versenyezzen, még akkor is, ha ennek az az ára, hogy két évet ki kell hagynia. Feltéve, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) nem törli el a „felkészülési hozzájárulásnak” nevezett 150 000 eurós összeget, amelyet a 30 éves versenyző versenyzési engedélyének a kiadásáért kér – tudósít a magyarszo.com.

„Ábrahám Attilának, az MKKSZ főtitkárának azt mondtam, olyan helyzetbe hoztak, hogy csakis bolgár színekben tudnék indulni, s nem azt, hogy ott is folytatom a pályafutásomat. Andriannal, a férjemmel úgy döntöttünk, hogy mindketten azt csináljuk, amiben a legjobbak vagyunk: ő edzősködik, én kajakozok. Talán nem szerénységről árulkodik ez a kijelentés, de az eredmények minket igazolnak. Szerbiában most kiváló a helyzet, ami a sportot illeti, elsősorban Vlade Divacnak köszönhetően, így azon ország mellett döntöttünk, amelyikben felnőttem, s amelyben a családom is él. Itt nincs semmiféle dilemma” – cáfolta Douchev-Janics a magyar sportvezető korábbi nyilatkozatát.

A versenyző hangsúlyozta nem fog „megszökni”, vagyis Bulgárián keresztül Szerbiába igazolni, hanem ha kell, akkor két évet is hajlandó kihagyni, mivel 2015-ben már a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetségtől is megkapná a versenyzési engedélyt, vagyis a magyar szövetség csak addig akadályozhatja meg szerb szereplését.

„A családomnak szentelem a következő időszakot, és készen állok rá, hogy két évet várnom kell. Ha ez így történne, akkor azon lennénk, hogy kislányunknak, Milanának legyen egy testvére. Tudom, hogy ha az MKKSZ kitart az álláspontja mellett, az azt jelentené, hogy 2015-ig nem indulhatnék a nemzetközi versenyeken, de remélem, hogy erre nem kerül sor – fogalmazott a kajakos, aki értetlenül áll a magyar szövetség múlt heti döntése előtt. – Jó lenne, ha megmagyaráznák, miért döntöttek a kártérítés mellett. Láttam olyan indoklásokat, hogy sportolási motiváció. Milyen sportolási motiváció? Nagyon sok érmet nyertem Magyarországnak, és most mégis ezt csinálják. Nagyon rossz hozzáállás ez részükről. Viszont azt már tudniuk kellene rólam, hogy kemény vagyok, mint a dió, és nem fogok engedni. Mivel a mostohafiam, Krisztian Douchev már megkapta az MKKSZ-től a szükséges papírokat, s ő már biztosan szerb színekben fog indulni, nincs értelme annak, hogy ő és én is Bulgáriába menjünk. Még akkor sem, ha egymáshoz két közel álló országról van szó, a család miatt ez nem volna helyénvaló, és ez az opció kizárható.”

Kimaradt?