Döntött a CAS, tényleg nem igazolhat 2016-ig a Barcelona

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő FC Barcelona fellebbezését, így már biztos, hogy a katalán klubot 2016-ig kizárták az átigazolásokból.

„A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította az FC Barcelona fellebbezését a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ellen. A FIFA 2014. augusztus 19-én kelt döntésében két átigazolási időszakból kizárta a spanyol klubot, 450 000 svájci frankra megbírságolta, valamint hivatalos megrovásban részesítette, mivel több ízben megsértette a fiatalkorú játékosok regisztrációjára vonatkozó szabályokat. A CAS-hoz eljuttatott beadványban az FC Barcelona a FIFA-döntés annullálását kérte. A felek megegyeztek a követendő eljárásban, a meghallgatást 2014. december 5-én tartották meg. A CAS különbizottsága vizsgálata során úgy találta, hogy a Barcelona valóban megsértette a fiatalkorú, akadémista futballistákra és regisztrációjukra vonatkozó szabályzatot, tehát a FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontját. Ezért a FIFA határozata megerősítést nyer, a szankciók életben maradnak. A testületnek még az átigazolási időszak kezdete előtt meg kellett hoznia határozatát, így a teljes bírósági döntést és indoklást későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra” – hangzik a döntés.

Mint ismert, a katalán klub szerette volna elérni a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) által kiszabott büntetés törlését. A FIFA egy évre kizárta a hazai és nemzetközi átigazolásokból az egyesületet, mivel álláspontja szerint megsértette a fiatalkorúak szerződtetésére vonatkozó szabályokat.

A FIFA áprilisban büntette meg az FC Barcelonát, mert a tavaly lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy a klub a 2009 és 2013 közötti időszakban több 18 év alatti játékos átigazolásakor is vétett az előírások ellen. Az egyesület 450 ezer svájci frankos bírságot is kapott, és a FIFA a spanyol szövetséget is megbüntette 500 ezer svájci frankra. Később az érintettek fellebbeztek, de ezt a FIFA elutasította.

A büntetés értelmében a Barcelona a januári és a nyári átigazolási időszakban eladhat játékosokat, de vásárolnia nem szabad.

Kapcsolódók

Kimaradt?