Egy évig nem adhat el és nem vehet játékost a Barcelona

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kizárta a Barcelonát a következő két átigazolási időszakból, és megbüntette a spanyol szövetséget (RFEF) is. A katalánok megsértették a nemzetközi átigazolásokra vonatkozó szabályokat több 18 év alatti futballista szerződtetésénél, ezért alkalmazott a FIFA szankciót.

A FIFA hivatalos honlapján tette közzé a Barcelonával és a Spanyol Labdarúgó-szövetséggel (RFEF) kapcsolatos szankciókat.

A szankciók hátterében az állt, hogy a FIFA hivatalos átigazolási rendszerében (TMS) tapasztalt visszásságok miatt a szervezet fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított a spanyol szövetség és a Barcelona ellen. A vizsgálat során külföldi, fiatalkorú játékosok átigazolásait és átigazolási regisztrációit nézték át a 2009 és 2013 közti időszakban.

A FIFA átigazolási szabályzatának 19. pontja alapján fiatalkorú játékosok külföldi átigazolása csak három, a szabályzatban körülírt feltétel teljesülése mellett mehet végbe. A kivételeket a FIFA egy külön albizottságának kell jóváhagynia.

A FIFA közleménye szerint az RFEF és a Barcelona a hivatalos átigazolási szabályzat 19. cikkelyének megsértéséért felel. A Barcelonát tíz nem spanyol, fiatalkorú játékos szabálytalan átigazolása és regisztrálása miatt nemzeti és nemzetközi szinten is kizárják két, egymást követő átigazolási időszakra az átigazolásokból (2014 nyara és 2015 tele). A klub mellékbüntetésként 450 ezer svájci frank pénzbírságot kap, és 90 napja van, hogy minden fiatalkorú játékosa átigazolási és regisztrációs státusát tisztázza a FIFA előtt. Az RFEF az átigazolási szabályzat ugyanezen pontja alapján részesül 500 ezer frankos bírságban, és egy éven belül a FIFA előírásaival teljes összhangba kell hoznia az utánpótláskorú labdarúgók átigazolási és regisztrációs rendszerét. A FIFA hivatalos figyelmeztetésben részesítette spanyol tagszervezetét és a Barcelonát is.

Az események után érdekes kérdéssé válik Alen Halilovic szerződtetése, akivel a megegyezést már bejelentette a Barcelona, de átigazolását csak az átigazolási időszak kezdetén lehet bejegyeztetni. 

Kimaradt?