Ez várhat Schumacherre a mesterséges kóma után

A német sajtó Michael Schumacherről érkezett jó hírek után már arról cikkezik, hogy mi vár egy kómából kijött betegre az ébredés után.

Michael Schumacher felébredt a kómából és már át is helyezték egy lausanne-i kórház rehabilitációs osztályára - bombaként robbant a hír hétfőn, amit menedzsere, Sabine Kehm közölt a médiával. A Forma-1-es legenda 169 nappal ezelőtt szenvedett síbalesetet és majdnem 20 hétig tartott az ébredése a mesterséges kómából.

Azt, hogy ezután mi fog történni, nehéz megjósolni. A hvg.hu által idézett német lapok már azt boncolgatják, mik szoktak lenni a tapasztalatok a kómából való ébredés után.

A súlyos agysérülést szenvedett betegeknél gyakran előfordul, hogy nem tudnak teljesen felépülni. "Csupán 10-30 százalékuk él tovább maradandó fogyatékosság nélkül" - mondta a Focus Online-nak Andreas Pingel idegsebész. A frankfurti baleseti sebészeti klinika vezető orvosa szerint rendszerint mindent előről kell kezdeniük a Schumacheréhez hasonló sérülést elszenvedett betegeknek, így meg kell tanulniuk enni, inni is. Schumachernek előnye van, mivel fizikailag kitűnő állapotban volt, amikor síelés közben elesett.

Az ébresztési folyamat azért tartott ilyen sokáig, mert a testnek az összes altatógázt fel kell dolgoznia, ami a zsírszövetben felhalmozódott. Schumacher először április elején mutatott ébrenléti jeleket.

A mesterséges kómából ébredő embereknek meg kell tanulniuk gép nélkül lélegezniük és a szem, száj, valamint a mimika segítségével kommunikálni az emberekkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?