Szocsi 2014: Kelemen Zoltán is bemutathatja kűrjét

Az éllovas japán Hanju Juzuruhoz képest ugyan több mint 40 pontos hátránnyal, de a csíkszeredai Kelemen Zoltánnak is sikerült kvalifikálnia magát a férfi műkorcsolyázók 24-es mezőnyébe és ezzel elnyerte a jogot arra, hogy pénteken bemutassa kűrjét is.

A 27 éves műkorcsolyázó 60.41 pontot kapott rövid programjára. Az élen a japán Hanju Juzuru áll, a kanadai Patrick Chan és a spanyol Javier Fernández előtt.

Még el sem kezdődött a verseny, amikor már egy jelentős esemény történt: visszalépett a versenyszám 2006-os olimpiai bajnoka, az orosz Jevgenyij Pljuscsenko. A csapatversenyben második olimpiai aranyérmét megszerző, 2002-ben és 2010-ben olimpiai ezüstérmes sportoló hátfájása miatt döntött a visszalépés mellett, sőt kisvártatva bejelentette visszavonulását is. Így viszont ebben a számban nem indulhat hazai versenyző.

Így aztán huszonkilencen mutathatták be gyakorlatukat, a nagymenők közül elsőként a két évvel ezelőtti vb-bronzérmes Hanju lépett jégre, s 101.45-ös pontszámával igencsak magasra tette a mércét. A kétszeres Európa-bajnok Fernández ugyan tizenöt pontos hátránnyal is át tudta venni a második helyet, de csak addig, míg az elmúlt három világbajnokság győztese, Chan nem következett, aki 97.52-t érdemelt ki a pontozóktól. Ezzel ugyan ő is csak a második helyre volt jó, de mindössze négypontos hátrányban van az éllovas japánnal szemben, ami bőven ledolgozható a pénteki kűrben.

Ők ketten viszont kiemelkedtek a többiek közül, az más kérdés, hogy Fernández mögött elég sűrű volt a mezőny, hiszen még a 13. helyen álló cseh Tomás Vernernek is kevesebb mint hat pont a hátránya a spanyolhoz képest. Így aztán bár az aranycsata csak kétszemélyes lesz, a bronzért óriási harc várható.

MŰKORCSOLYA, FÉRFIAK, ÁLLÁS A RÖVID PROGRAM UTÁN
1. Hanju Juzuru (Japán) 101.45 pont
2. Patrick Chan (Kanada) 97.52
3. Javier Fernández (Spanyolország) 86.98

Kimaradt?