Négysáncverseny: Diethart mindent vitt Bischofshofenben

Az ausztriai Bischofshofenben zárult a síugrók Négysáncversenye. A nagysáncon lebonyolított versenyt és az összetettet is mindössze 21 éves osztrák Thomas Diethart nyerte. A hétfői versenyen a szlovén Peter Prevc lett a második és az osztrák Thomas Morgenstern a harmadik, míg összetettben Morgenstern lett a második, a svájci Simon Ammann pedig a harmadik.

A Négysáncverseny utolsó állomása előtt igazából az volt a kérdés, hogy a tíz ponttal vezető fiatal osztrák el tudja-e viselni a terhet, vagy a négyszeres olimpiai bajnok svájci életében először megnyeri a fődíjat, az aranysast. Az első sorozatot követően az előbbi forgatókönyv tűnt valószínűnek, hiszen Diethart 138 és fél méterrel a legjobb volt, míg Ammann egy méterrel elmaradt tőle, ráadásul még az összetettben a sarkában lévő Morgenstern is elé került a harmadik helyre. A sorozat leghosszabb ugrása Prevc nevéhez fűződött (139.5 méter),  de ezzel is csak a második helyről várta a folytatást.

Ott Ammann csak 137 méterig szállt, s ekkor biztossá vált, hogy az ő végső sikeréhez Diethart hibájára lenne szükség. Egy ugrással később azonban ez az esélye is elszállt, mert Morgenstern a nap leghosszabb kísérletét mutatta be 142 méterrel, s ezzel az összesítésben is megelőzte két ponttal a svájcit.

Prevc ezúttal 138 és fél méterig jutott, s a napi versenyen átvette a vezetést, amikor már csak Diethart volt hátra. Vajon megremeg-e a fiatal osztrák? Néhány másodperccel később kiderült, hogy nem, mert egészen 140 méterig repült, s ezzel mindent vitt: a napi győzelmet és a Négysáncversenyt is, utóbbit ráadásul majdnem húsz pontos fölénnyel.

Síugró-vk, Bischofshofen (Ausztria), HS 140

  • 1. Thomas Diethart (osztrák)               296.5 (138.5; 140;0)
  • 2. Peter Prevc (szlovén)                        294.8 (139.5; 138.5)
  • 3. Thomas Morgenstern (osztrák)      293.6 (137.0; 142.0)

A NÉGYSÁNCVERSENY VÉGEREDMÉNYE:

  • 1. Thomas Diethart (osztrák)            1012.6 pont
  • 2. Thomas Morgenstern (osztrák)      994.3
  • 3. Simon Ammann (svájci)                  992.4

A VILÁGKUPA ÁLLÁSA:

  • 1. Kamil Stoch (lengyel)                       558
  • 2. Simon Ammann (svájci)                  534
  • 3. Gregor Schlierenzauer (osztrák)    476

Kimaradt?