Vizi lerántja a torinói leplet: “Utcazenéltem Torinóban, de most egy országot akarok képviselni az Eurovízión”

Az előadó továbbra is számít az erdélyi magyarok támogatására.

Rendkívül szoros a verseny az Eurovízió romániai elődöntőjében, ám a „magyar képviselet”, úgy tűnik, egyelőre nincs veszélyben: alig két hét alatt Vizi Imre eurovíziós versenydala, a Sparrow több mint 21 000 megtekintést szerzett a román közszolgálati tv hivatalos Youtube-csatornáján, ami a legnépszerűbb tíz romániai dal közé helyezte a magyar előadóművész produkcióját. Ez azért is fontos, mert a közönségszavazatok nagy súllyal bírnak majd abban, hogy az előzetes szelekció során kiválasztott 46 dalból melyek kerülnek be az Eurovízió közelgő romániai elődöntőjébe, azaz a legjobb húsz közé.Vizi Imre

Az előadóművész decemberben jutott be a hazai válogató elődöntőjébe, amelynek negyvenhat versenyzőjét 94 előadó közül választotta ki a zsűri. Ha megnyeri a romániai megmérettetést, Vizi a május 10. és 14. között Torinóban tartandó Eurovíziós Dalfesztiválon képviselheti Romániát és az erdélyi magyarokat. Az elődöntőt, majd a döntőt a TVR élőben közvetíti.

Vizi elmondta, az elmúlt hetekben rengeteg pozitív visszajelzést kapott a román, magyar és külföldi követőitől, ám tisztában van vele, hogy a döntőbejutáshoz az erdélyi magyarok masszív támogatására lesz szükség. Erős a mezőny, ő azonban egy született optimista, szereti az ilyen kihívásokat, tette hozzá, és bízik abban, hogy a versenydalok elbírálásában a szakmai, minőségi szempontok lesznek mérvadóak.

„A magyar közönség, valamint az erdélyi és magyarországi sajtó részéről hatalmas támogatást kaptam és kapok, amiért ezúton is köszönetet szeretnék mondani, támogatásukra továbbra is számítok a verseny további szakaszaiban is” – mondta az előadóművész, aki szerint a színpadon eltöltött több mint húsz év tapasztalata hatalmas előnyt jelent számára a tényleges versenyben, és nem utolsó sorban az is, hogy 2014-ben már részt vett egy hasonló eurovíziós megmérettetésen, ahol előkelő második helyezést ért el. Ráadásul, zenélt már az idei dalversenynek helyet adó olasz városban, Torinóban, most azonban más minőségben, egy ország képviseletében térne vissza. „Akkor is optimista voltam, amikor karrierem elején jártam Torinóban, ahol még utcazenéltem is, mellesleg, eléggé felemás tapasztalataim voltak: az egyik üzletben például nem akartak kiszolgálni, mert román útlevelem volt” – emlékezik vissza.

Az elődöntőt, amelyet a román közszolgálati televízió élőben közvetít, két szakaszban rendezik meg. Először húsz versenyzőt választanak ki, akik február 12-én mérik össze tudásukat. A döntőbe tíz előadó kerül be, akik közül a zsűri március 5-én választja ki azt, aki Romániát fogja képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A rajongók is szavazhatnak kedvenceikre a verseny hivatalos Facebook-oldalán: öt dalt juttathatnak a második elődöntős szakaszba, a zsűri pedig további tizenötöt. „Ma sokat beszélünk a közelgő népszavazásról, ám egyre világosabb számomra, hogy a Eurovízió romániai szakasza is egyfajta népszavazás. Egy szó, mint száz: számítok az erdélyi magyarok szavazataira” - összegzett Vizi Imre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?