„Visszatekintés a múltba és bizalom a jövőben” – felavatták a Herepei-házat

Felavatták a Herepei-házat a Kolozsvári Magyar Napok keretében vasárnap délelőtt. Az átadón többek között jelen volt Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, valamint Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke is, aki végül megáldotta a Herepei-házat.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében avatták fel vasárnap délelőtt a Farkas utcában levő Herepei-házat, amelyet az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), illetve a Főiskolás Ifjúsági Keresztyén Egyesület (FIKE) vesz az elkövetkezendőkben birtokba. Az egykori parókia épületét az Erdélyi Református Egyházkerület a magyar kormány segítségével újíttatott fel, hogy ifjúsági központ működhessen benne. Az épület különlegessége, hogy a felújítása közben rendkívül értékes, késő reneszánsz kori falképekre bukkantak a restaurátorok.

A Herepei-ház avatóján a magyar állam képviseletében jelen volt Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében elmondta, azok, akik ismerték a régmúltban Kolozsvárt, azok láthatják, hogy milyen óriásit fejlődött a város, Erdély és egyúttal a Kárpát-medence is. „Ez a fejlődés nyilván nem önmagától való, ehhez a fejlődéshez az kellett, hogy mi magyarok összefogjunk és a nemzeti összetartozás érzését és élményét is megerősítsük egymásban, és hitet adjunk egymásnak abban, hogy az összefogás megvalósul, akkor csodákra vagyunk képesek” – jelentette ki. Hozzátette, Kolozsvár nélkül nincsen magyar történelem és magyar nemzet, ugyanis a város a történelmi személyektől, a magyar emberektől elválaszthatatlan.

Potápi Árpád | Fotó forrása: a szerző felvételei

„Kolozsvár nem csak a magyaroké, Kolozsvár mindig is azoké az embereké volt az elmúlt évszázadokban, évtizedekben és ma is, akik ebben a városban éltek, élnek és ennek a városnak az életéhez, a fejlődéséhez a saját munkájukkal, szorgalmukkal, tehetségükkel hozzájárultak” – mondta Potápi Árpád. Az államtitkár reményét fejezte ki a következő magyar nemzedék iránt, akik büszkék lesznek arra, amit a magyar állam és az erdélyi magyarság közösen végrehajtott, és ők is méltó folytatói lesznek ennek a 12-13 évnek.

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy a Farkas utca és Kolozsvár egy újabb dárgakövét, kincsét ünnepelhetik a lakók. „Örülök annak is, hogy a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat egyik behangoló rendezvénye ez a mai, hiszen ez ismét bizonyíték arra, hogy Kolozsváron érdemes magyarnak lenni, érdemes egy közösségért dolgozni, mert garancia van arra, hogy ezeket az ékköveket használni fogják, hogy ezeket az épületeket a következő generáció be fogja lakni” – jelentette ki. Ugyanakkor kiemelte: öröm az is, hogy két évnyi nehéz munka után egy ilyen épületet sikerült visszaadni a közösségnek; ez azt bizonyítja, hogy ebben a közösségben van erő, van eltökéltség, hogy a következő éveknek és generációknak meg tudják mutatni azt, hogy akkor is, ha számbelileg csökken a magyarság, mégis erős képviselet, erős közösség marad.

Kató Béla, Potápi Árpád, Fazekas Zsolt, Nagy Péter, Oláh Emese és Apetroae Lucas

Az egybegyűlteket Kató Béla református püspök is köszöntötte. Ünnepi beszédében elmondta, ebben az évben a református egyház hálát ad a belvárosi egykori parókiájának felújításáért. A püspök Szabó Dezső szavait idézve jelentette ki: „ez a világ legszebb tere fiacskám. Kolozsvár a világ legszebb városa”. Hozzátette, az épület restaurálása az idők egymásra épülését is mutatja, hiszen a feltárások, a kulturális és történelmi korszakok sokaságát hozták felszínre a történelmi régmúlt mélységéből. „A történelmi idő akkor is különleges, hogy az nem pusztán tényekből és évszámokból áll, hanem megélt életekből” – jelentette ki. Rámutatott, a múlt történelmi lehetőséget kínál arra, hogy jobban megértsük azt, hogy miért vagyunk most olyanok, amilyenek vagyunk, és miért tartunk ott, ahol tartunk. „Ha tudjuk azt, hogy hová szeretnénk jutni, ismernünk kell azt is, hogy honnan jövünk” – mondta. Kató Béla rámutatott, az elmúlt században a Herepei-házban tanácskoztak egyházi és világi vezetők, a kolozsváriak, a város közösség jövőjére való tekintettel, de most az épület egy új korszakba lép.

A ház avatóján Weisz Attila művészettörténész elmondta, mennyire értékes az egykori parókia épülete a kincses város számára. Mint kifejtette: az épület történetéhez vissza kell menni a késő középkorba, amikor megépült a Farkas utcai templom, ami egy ferences minorita kolostor része volt, amit Hunyadi Mátyás támogatott. 1622-ben adományozta Bethlen Gábor fejedelem a református közösségnek ezt a templomot és a környező telkeket, amit I. Rákóczi György felújított és törekedett a református intézményrendszer kiépítésére. Ebben az időszakban épül meg az óparókia, azaz a Herepei-ház. A művészettörténész elmondta, ez az épület több volt, mint paplak. Ugyanis I. és II. Rákóczi György idejében konzisztoriális tanácstermek voltak kialakítva, ennek falain pedig különböző festmények és latin bibliai idézetek vannak, amelyeket a felújítás során megtaláltak és restauráltak. „Három rétegnyi késő reneszánsz stílusú falképet sikerült kimutatni, eddig Kolozsváron nem ismertünk reneszánsz falképeket” – mutatott rá Weisz Attila.

Az épületet birtokba vevő Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági referense, Apetroae Lucas is köszöntötte az érdeklődőket, elmondta öröm és hála van a szívében, ha a Herepei-házra gondol. „A ház átadó ünnepsége az IKE életében visszatekintés a múltba és bizalom a jövőben. 102 éve indult az IKE története a Protestáns Teológia Intézet falai között, amely ezen időszak alatt egy olyan szervezetté formálódott, amelynek jelenleg megközelítőleg kétezer tagja, 15 egyházmegyében, kétszáz gyülekezetben elszórtan tevékenykedik” – mutatott rá. Az ifjúsági referens szerint egy szervezet életében a mérföldkövek mindig lehetőséget adnak arra, hogy a múltra visszaemlékezzünk és a jövőre tekintsünk úgy, hogy a szívünkben ott van az öröm és a hála.

Az időkapszula elhelyezése

Az ünnepség folyamán az IKE elnökség jelen levő tagjai egy időkapszulát is elhelyeztek, amelyet az egyesület alapításának 150. évfordulóján 2071-ben fognak legközelebb kinyitni. Ezután Kató Béla megáldotta a Herepei-házat, majd Potápi Árpád államtitkárral, Oláh Emese alpolgármesterrel, Fazekas Zsolt Farkas utcai lelkipásztorral, Nagy Péter Farkas utcai főgondnokkal és Apetroae Lucas referenssel közösen vágták el a szalagot. Ezután a frissen felújított házat tekinthették meg a résztvevők.

(Nyitókép forrása: a Kolozsvári Magyar Napok Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?