Vidéken is megszervezik a múzeumok éjszakáját

Szeptember 2-án szervezi meg először a vidéki múzeumok éjszakáját a Romániai Múzeumok Hálózata. A kezdeményezés kimondottan a romániai községekben és falvakban működő múzeumokat, gyűjteményeket és emlékházakat célozza meg, legyenek azok állami- vagy magántulajdonban.

A projekt fő célja a vidéki gyűjtemények, látnivalók szélesebb körben való népszerűsítése, és azok bekapcsolása a kulturális és turisztikai körforgásba, ugyanis sok olyan múzeum működik községekben és falvakban, amelyekről sokan nem hallottak. A program elsősorban múzeumokra, emlékházakra és kulturális örökségi helyszínekre fókuszál, de a templomok, értékes gyűjteménnyel rendelkező kolostorok, erődítmények, várak és vidéki kastélyok bemutatása is a célok között szerepel.

Boncza-kastély | Fotó forrása: Kolozs megyei RMDSZ

A szeptember másodikán szervezendő vidéki múzeumok éjszakájára Kolozs megyéből két múzeum jelentkezett, mégpedig a csucsai Octavian Goga-emlékmúzeum, ahol többek között a helyi hagyományos szokásokat elevenítik fel népdalokkal és tánccal. A csucsai Boncza-kastélyban berendezett múzeum nemcsak Octavian Goga, hanem Ady Endre emlékét is őrzi, ugyanis a költő és felesége, Boncza Berta egykor ebben a kastélyban élt időszakosan. Az Ady-versekben csak „Csinszkaként” emlegetett özvegytől a birtokot Octavian Goga költő és miniszterelnök vásárolta meg 1920-ban, Goga halála után pedig az épületben a román költő özvegye, Venturia Goga rendezett be múzeumot és Ady-kiállítást. A későbbiekben a kastély a Kolozs megyei önkormányzaté lett.

A másik Kolozs megyei helyszín a sebesvári (Bologa) malommúzeum, amelyet 2021-ben nyitottak meg. A családi örökséget képző vízimalom generációkon át működött; tíz éve helyeyték használaton kívül. A jelenlegi tulajdonosok végül úgy döntöttek felújítják a helyiséget és néprajzi múzeumot hoznak létre benne.

Maros megyében négy helyszínre várják az érdeklődőket, többek között a görgényszentimrei Rákóczi–Bornemisza-kastély kapuit is megnyitják a látogatók előtt. A szervezők gyerekprogramokkal, festéssel, történelmi sétával és filmvetítésekkel várják a vendégeket. A késő reneszánsz stílusú kastély története I.Rákóczi György idejére nyúlik vissza, különlegessége hogy a főépület mögött elterülő dendrológiai parkban 350 ritka faféleség létezik, közülük pedig több mint száz külföldről származik.

Fotó forrása: a Falumúzeumok éjszakájának Facebook-oldala

Vezetett sétára lehet jelentkezni a Fehér megyei verespataki aranybányába, amely bemutatja, miként dolgoztak az elődök az arany kibányászásán. A bányászati múzeumban a tárlatvezetés mellett egy előadást is megtekinthetnek az érdeklődők, később pedig egy klasszikus zenei koncertre is sor kerül.

Jellegzetes fatemplomokat lehet megcsodálni Máramaros, illetve Szilágy megyében. Emellett emlékházakat, néprajzi múzeumokat is lehet látogatni.

A szeptember 2-án szervezett Falumúzeumok éjszakáján a legtöbb látogatható helyszínre ingyenes a belépés, viszont akadnak olyanok is, ahol jegyet kell váltani az eseményekre. A részletes program és a projektben résztvevő intézmények sora ide kattintva böngészhető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?