Versengés helyett élményt nyújt: meghirdették a IV. Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot

Szeptember végére, a versenyekkel kevésbé túlterhelt iskolai időszakra teszik át a negyedik alkalommal megszervezett Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot, amelyre ezúttal második elemisták is jelentkezhetnek, jelentették be csütörtökön a szervezők.

Az 2-12. osztályosokat célzó, a kortárs ifjúsági irodalmat és az olvasást népszerűsítő, író-olvasó találkozókra kihegyezett Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot az Ábel Kiadó, a Koinónia Kiadó, a Librológus Kulturális Egyesület és a Talentum Református Iskola szervezi, a mintegy 20-30 fiatal erdélyi pedagógusból álló önkéntes csapat segítségével.Balról jobbra: Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel kiadó vezetője, Harbula Hajnalka, a Talentum Református Iskola magyar szakos tanára és Szilágyi D. Szabolcs, a Koinónia kiadó vezetője | A szerző felvételei

Kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezők ismét hangsúlyozták: nem versenyről van szó, hanem játékról, nem az értékelés, hanem a közös olvasás és a szerzőkkel való személyes találkozás az esemény lényege. Az olvasójátékon ismét visszatérnek a csapatmunkához, amit az elmúlt két évben a koronavírus-járvány nem tett lehetővé, így remélik, hogy sikerül rendszeresen nem olvasó diákokat is bevonni, akik a „bandázás” kedvéért jelentkeznek. A játékba jelentkezett már olyan kisdiák is, aki akkor olvasta el élete első könyvét, mutatott rá egyik sikerélményükre Harbula Hajnalka, a Talentum Református Iskola magyar szakos tanára.

A játékot öt korcsoportban hirdetik meg és háromtagú csapatok jelentkezését várják. Az olvasmányok listáját már közzétették, az érdeklődőknek így a teljes nyári vakáció a rendelkezésére áll az olvasásra. A játékra szeptember 1. és 18. között lehet majd regisztrálni, 18-án kapják meg a jelentkezők az első fordulós feladatlapot, amelyet visszaküldve bizonyíthatják, hogy elkezdték olvasni a kiválasztott könyvet, majd szeptember 26. és 30. között következik a kolozsvári szakasz, az olvasmányélmények csapatjátékokkal történő feldolgozásával és az író-olvasó találkozókkal, magyarázta Szilágyi D. Szabolcs, a Librológus Kulturális Egyesület és a Koinónia kiadó vezetője.

A visszajelzések alapján lejjebb engedték az alsó korhatárt, így most másodikosok is jelentkezhetnek. Az öt korcsoport mindenikének egy könnyebben és egy nehezebben olvasható művet választottak ki, kivéve a 9-12. osztályosok kategóriáját, ahol most csak egyetlen könyv szerepel, mondta el Harbula Hajnalka. Az ajánlott könyvek a következők:

II–III. osztály • Gál Andrea: Tengertánc • Zágoni Balázs: Kolozsvári mesék

III–IV. osztály • Fóris-Ferenczi Johanna: Teszetosza Matati • Dóka Péter: SzuperMalac és Űrpatkány

V–VI. osztály • Nyulász Péter: Helka 2.– Ciprián • Mészöly Ágnes: A kupolák titka

VII–VIII. osztály • Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood • Mészöly Ágnes: Az emberek országa

IX–XII. osztály • Dragomán György: Máglya

Azért döntöttek úgy, hogy ezúttal nem a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét alatt, hanem szeptemberben szervezik meg a IV. Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot, mert a tavaszi időszak nagyon zsúfolt a tanulók számára, a nyári vakáció alatt pedig remélhetőleg több idejük lesz olvasni, mondta el a Maszol kérdésére Szikszai Bóné Ildikó, az Ábel kiadó vezetője. Az ősz mellett szólt az is, hogy ebben az évben a kolozsvárival egybeesik a budapesti könyvhét, így a szerzők kevésbé tudtak volna jelen lenni Kolozsváron.

A játékhoz csak erdélyi könyvesboltokban és webshopokban könnyen beszerezhető könyveket ajánlottak, hangsúlyozták a szervezők. Azok, akik barátaikkal együtt elolvassák valamelyiket és szívesen találkoznának a könyv szerzőjével, szeptember 1. és 18. között regisztrálhatnak tehát a IV. Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékra, amelynek részleteit az esemény Facebook-oldalán találhatják meg. A kolozsvári szakasz idejére nem tudnak ugyan szállást biztosítani a más településről érkezőknek, csak ajánlani, a játék és az író-olvasó találkozó időzítésekor azonban odafigyelnek arra is, hogy a messzebbről érkezőknek mi felel meg inkább, mondta el Szilágyi D. Szabolcs.

Az olvasójátékot az Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum (IGYIC) – Petőfi Irodalmi Ügynökség, a kolozsvári önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa támogatja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?