Hogyan aludjunk nyugodtan egy jegesmedve mellett? Megjelent az Egyformázni, különbözni, Balázs Imre József új gyermekkötete

Hogyan aludjunk nyugodtan egy jegesmedve mellett? Ilyen kérdések juthatnak eszünkbe, amikor kézbe vesszük, és ránézünk Balázs Imre József legújabb gyermekvers-kötetére, amely Egyformázni, különbözni címmel jelent meg 2022-ben a Gutenberg kiadó gondozásában.

Az 56 oldalas, keménytáblás könyv versei Márton Éva csodálatos rajzaival alkotnak szimbiózist. Ezek a mágikus, filozofikus nyugalomba kalauzoló képek könnyed folytonosságot képeznek a kötet lapjain, mint ahogyan teszik azt a versek is – ritmusuk az átlendülésre, a váltakozásban megtalált egyensúlyra összpontosítanak.Fotó: Gutenberg Kiadó

A szövegek hitelesen szólnak kisiskolás korú gyerekeknek és a felnőttekben élő belső gyermek számára egyaránt. Az együttműködésben tapasztalható játékosságot idézik meg, amellyel a hétköznapi problémamegoldásokat segítik elő; a közös érzelemszabályozás, egymásra hangolódás szövi át a rímeket, ritmusokat. Lehet-e nyugodtan álomba szenderülni egy nagy jegesmedve mellett, fagyos tájban? Minden bizonnyal lehetséges, ha az ember egyetért azzal, hogy magának is jó vastag jegesmedve-bundába kell beburkolóznia és átadnia magát a kinti viszontagságoknak – főként úgy, ha segítő tündérek és tartalék zöld levelek is megbújnak a zsebünkben. Vagy akkor, amikor lógunk egy végtelen hosszú hintakötélen és csak a felhők tartanak, esetleg keskeny sziklapárkányon sétálunk végig úgy, hogy alattunk sokasodik a fenyőerdő.

Az elmúlt évek világjárványára ugyan konkrétan nem utalnak ezek a versek, de áttételesen reflektálnak a fokozódó nehéz helyzetekkel való megbirkózásra, ez pedig hiánypótlóvá emeli a kötetet. Központi témái a könyvnek az olyan megküzdési formák, mint az önbizalom növelése, a pozitív képzelet, a feltétel nélküli szeretet és elfogadás, a hétköznapi apró csodák észrevétele. Ahogyan azt fülszövegében is olvashatjuk: „a lélek érzékenységére, az emberi kapcsolataink mélységére, a csend erejére és a pillanat megélésére reflektál”. Hangsúlyos mind a képek, mind a szövegek esetében az átváltozás mint pozitív élmény – változhatunk virággá, patakká, eresszé, madárrá, megkérdezhetjük a vulkánt, hogy ő melyik létállapotát tartja jobbnak vagy helyesebbnek, és miként lesz egy kis zöld almából egy nagy zöld domboldal. A képzelőerő kitágítása nyugalmat és biztonságot ad kicsinek és nagynak egyaránt.

A kötet kapható az Idea Könyvtérben, a Gutenberg könyvesboltokban és webáruházban, a szerző korábbi gyermekköteteiről pedig itt tájékozódhat az olvasó.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?