Osvát Ernő-díjat kapott Balázs Imre József a budapesti Ünnepi Könyvhéten

Az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek járó Osvát Ernő-díjat 2021-ben Balázs Imre Józsefnek, a Korunk főszerkesztő-helyettesének ítélte oda a szakmai kuratórium. A díjat a budapesti Ünnepi Könyvhéten, szeptember 3-án, péntek délelőtt adták át, számolt be a Litera.

Az Osvát Ernő-díjat Janáky Marianna író, költő alapította privát kezdeményezésként 2018 januárjában abból a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kapjon. A 100 ezer forintos pénzjutalommal járó díjat minden évben annak a szerkesztőnek adják, aki a kuratórium döntése alapján a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részrehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások és/vagy a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. 

A szakmai kuratórium tagjai idén Radics Viktória, Zelei Dávid és Áfra János volt, akik Balázs Imre József irodalomtörténészt, kritikust, költőt, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem docensét tüntették ki. A díjazott 1999 óta a Korunk irodalmi és kritikarovatának szerkesztője, 2008 áprilisától 2012 végéig a lap főszerkesztője, 2013-tól főszerkesztő-helyettese. 1996 óta rendszeresen publikál verseket, irodalomkritikát, tanulmányokat folyóiratokban, antológiákban, napi- és hetilapokban. Balázs Imre Józsefet a pénteki díjátadón Zelei Dávid méltatta, a laudációt a Litera is közölte.Balázs Imre József | fotó: MTI/Kiss Gábor

A díjátadón sor került a 2020-as Osvát-díj átadására is, amelyet a Litera főszerkesztője, Nagy Gabriella vehetett át.

A vasárnap zárult 92. Ünnepi Könyvhéten több erdélyi kiadványt és alkotót is díjaztak. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének Szép Magyar Könyv versenyének keretében Szépirodalom kategóriában a csíkszeredai Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent Műrepülés nyert, László Noémi verseskötete, amelyet Kürti Andrea illusztrált. A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriában Bertóti Johanna verseskötetét, a kolozsvári Koinónia Kiadónál megjelent Almából ki, körtébe be című könyvet díjazták. A kötetet Zengővári Judit illusztrálta. Erdélyi alkotó, Orosz Annabella kapta az Év Illusztrátora kategória díját is Kiss Ottó A piros tengeralattjáró című, a Betűtészta Könyvkereskedelmi és Kiadó Kft. gondozásában megjelent mesekönyvéért.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?