FRISSÍTVE - Kamu lehet Eugen Simion akadémikus filológiai Nobel-díja

Decemberben közölte a Román Akadémia, hogy Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Intézetének vezetője, Eugen Simion megkapta a 2018-as Alfred Nobel Filológiai Aranyérmet. A kitüntetés mögött álló Nemzetközi Filológiai Társaság (International Society of  Philology) a Scena9 riportja szerint álintézmény, a díj pedig átverés. FRISSÍTÉS: A Román Akadémia közölte, hogy kivizsgálja az ügyet.

A Nemzetközi Filológiai Társaság (International Society of Philology) honlapja szerint ötévente, 2017 óta pedig évente adja át az irodalmi Nobel-díj filológiai megfelelőjét, amellyel a nyelvészet, irodalomkritika és irodalomtörténet terén nyújtott kiemelkedő teljesítményt díjazzák. A szervezet öt tudóst jelöl a díjra, a jelöltek közül pedig a világ több mint 200 egyetemének szavazatai alapján választják ki a nyertest. Korábban díjazták többek között Nikolaj Trubeckojt (1936), Louis Trolle Hjelmslevet (1956), Roman Jakobsont (1981), Yuri Lotmant (1991), Umberto Ecót (2001), Göran Malmqvistot (2011) és Noam Chomsky-t (2017) is.

Csakhogy a Scena9 újságírói megkeresték Noam Chomsky-t, aki nem emlékszik arra, hogy valaha ilyen díjat kapott volna. A Nemzetközi Filológiai Társaságról annyit mondott, hogy néhányszor meghívták Párizsba egy-egy konferenciára. A svédországi Nobel Alapítvány sem hallott filológiai Nobel-díjról és nem áll kapcsolatban a Nemzetközi Filológiai Társasággal. A szervezet honlapján tagokként megjelölt professzorok közül is megkerestek néhányat, akik tagadták, hogy bármi közül lenne hozzá.

A Scena9 riportja szerint a szálak egy francia férfihoz vezetnek, aki a díjat és a mögötte álló fiktív intézményt kitalálhatta. Florent Montaclair maga értesítette e-mailben Eugen Simiont az elismerésről, és ő küldött felkérést több román európai parlamenti képviselőhöz, hogy szervezzék meg Strasbourgban a díjátadó ünnepséget. A feladatot Renate Weber és Cristian Bușoi EP-képviselők vállalták és meg is valósítják a márciusi rendezvényt, derül ki a riportból.

FRISSÍTÉS: A Scena 9 riportjára reagálva közleményt adott ki a Román Akadémia, miszerint aggodalommal szembesül azzal, hogy az Eugen Simion akadémikust kitüntető intézmény és a díj létezése megkérdőjelezhető. Mint írják, kivizsgálják a helyzetet. Az akadémia közleménye leszögezi, különösen aggasztó jelenség az álhírek terjedése, amely komoly intézményeket késztet arra, hogy nyomozómunkával foglalkozzanak, megzavarva őket a munkájukban.

Kapcsolódók

Kimaradt?