Véget ért a bánsági magyar hivatásos színjátszás jubileumi éve: évadot zárt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

Véget ért a Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2023/2024-es évada. Eseménydús és sikeres évet tudhat maga mögött a társulat.

Hét produkció köré épült a Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2023/2024-es évada. Ezek közül több az intézmény színháznevelési programját erősítette. Az aradi Ioan Slavici Színházzal koprodukcióban készült Boyz and girlz elsősorban a közösségi média diktálta normák nyomása alatt élő tinédzsereknek szól. Sînziana Koenig darabját Ricz Ármin osztálytermi előadásként állította színre, a csapat mintegy húsz temesvári középiskolai osztálynak mutatta be az előadást, amelyet minden esetben beszélgetés követett.

Boyz and girlz/ Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A színház bábtársulata Máté Angi Emlékfoltozók című művéből készített interaktív előadást Szabó Attila rendező irányításával. A darab elsősorban a 8-12 évesek számára rejteget izgalmakat. A még fiatalabb közönség számára, Varsányi Péter rendezésében készült a Badu Mama gyermekei című nonverbális előadás, a szülő-gyerek kapcsolatra reflektáló produkció a felnőttek számára is élményt jelenthet.

Az első világháború borzalmait és a hetvenes évek kommunizmusát idéző, Tomi Janežič által rendezett 1978 című előadást széleskörű szakmai elismerés övezi. A rengeteg pozitív hangvételű hazai és külföldi kritika mellett Uniter-díjra is kapott jelölést a román színházi szakmától, miközben az előadás meghívást kapott a 2025 tavaszán, az olaszországi Cividale del Friuli-ban megrendezett Mittelfest színházi fesztiválra, valamint a szlovéniai Nova Goricába, a városba, amely szintén 2025-ben, az olasz Gorizia várossal közösen, Európa kulturális fővárosa lesz.

A Philip Parr brit színházi alkotó általa rendezett Pericles című előadás egy hihetetlen élettörténetet mutat be, amely, bár szövege Shakespeare-nek tulajdonítható, akár napjaink emberének története is lehetne. A fiatalokat vonzotta leginkább a Bertolt Brecht drámája alapján készült A kaukázusi krétakör című előadás, amelyben a lélek összetettségének, az emberi természet és a társadalmi normák összeegyeztethetetlenségének kérdéskörét domborította ki Harsányi Zsolt rendező.

Kortárs performansznak, összművészeti előadásnak nevezhető az évad utolsó bemutatója, a Szabó Kristóf által rendezett Danaos, amely Aiszkhülosz Oltalomkeresők című tragédiájának cselekményét, a menekülők ma is aktuális témáját helyezi fókuszba egy esztétikailag vibráló előadásban, miközben megkérdőjelezi az embernek a saját kultúrájába, az emberségességbe vetett hitének eredményességét.

A kaukázusi krétakör/ Forrás: Csiky Gergely Állami Magyar Színház Facebook-oldala

Kiemelkedő eseményének számított a Temesvári Magyar Színház fennállásának 70 éves évfordulójára, vagyis a bánsági hivatásos magyar színjátszás hét évtizedének ünneplésére szervezett rendezvény, amely a színház mindenkori kollégái, a mai és hajdani színházbarátok számára teremtett lehetőséget a találkozásra. Az alkalomra Metszéspontok címmel színháztörténeti kötetet, illetve múltat idéző kiállítást mutattak be.

Idén 30 kiszálláson, turnén mutatta be produkcióit a társulat: a Caravaggio, a Madarak, a Petőfi-Szelfi, A doktor és a Bánk című előadások nem csak hazai, hanem külföldi fesztiválokra és színházakba jutottak el. A Bánk című előadás az ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé zsűrijének különdíját is kiérdemelte.

A Temesvári Euroregionális Színházi Találkozó, a TESZT 15. idén 11 ország 21 társulatának 24 produkcióját hozta el a visszatérő és új közönség számára. A programba beválogatott előadások közös nevezője, mint minden évben, a kísérletező attitűd mellett a kortárs színházi nyelvezet volt. A teátrum ugyanakkor társszervezője volt a Bukaresti Magyar Színházak Fesztiválja, a Bukfeszt második kiadásának és az Erdélyi Magyar Színházak Fesztiválja, a MAFESZT negyedik kiadásának is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?