banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Atipikus színházi utazás – Véget ért a 15. Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház közönsége az előadásokat, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó – TESZT pedig a társadalmat tesztelte a 15. alkalommal megszervezett fesztiválon. Az idei seregszemlére beválogatott előadások több száz nézőt vonzottak Budapesttől az Egyesült Államokon át Szabadkáig, számokban ez megközelítőleg 1600 megvásárolt jegyet jelent.

A 15 év alatt kialakult a fesztivál törzsközönsége, így idén leginkább a visszatérők váltottak bérletet a nyolc napon át tartó seregszemlére. A tizenegy európai ország társulatai telt ház előtt mutatták be előadásaikat, az olasz Teatro dei Venti és a brit Parrabola szabadtéri produkcióit az eső megkímélte, így azok széles közönséghez juthattak el Temesvár utcáin és terein.

Forrás: Csiky Gergely Színház

A tizenegy európai ország húsz társulata a legkülönfélébb előadásokat és koncerteket kínálta a látogatóknak, a „grandiózus humor, zene és látványvilágú“ előadásoktól a nonverbális és mozgásszínházi performanszokon át a „gyilkosok naplófeljegyzései alapján készült” produkcióig széles kínálatból meríthettek a fesztiválozók. A TESZT15 idén is olyan előadásokat sorakoztatott fel, amelyek megkérdőjelezik a hagyományos színházi kifejezésmódot, újradefiniálják a kanonizált formákat. A közönség pedig állta a tesztet, habzsolta az innovatív, a professzionalizmust a lazasággal ötvöző produkciókat.

Az esti közönségtalálkozókon való részvétel arról árulkodott, hogy idén az albán származású Mario Banushi Taverna Miresia című előadását övezte kivételes érdeklődés, közönségsikernek tekinthető ugyanakkor az Urbán András rendezte Történt egyszer Újvidéken című „extravaganza”, illetve a kortárs tánc referenciapontjává vált Jozef Nadj legújabb koreográfiája, a Telihold, amelyet elsőként a TESZT közönsége láthatott, hiszen a temesvári főpróbát követően a premier csak a jövő hónapban, a Festival Montpellier Danse keretében zajlik.

Forrás: Csiky Gergely Színház

A legtöbb nézőt vonzó előadás egyértelműen a Tomi Janežič rendezte 1978, a házigazda társulat előadása, amelyet idén a legjobb előadás díjra jelölt az UNITER zsűrije – a fesztiválzárást követően, hétfőn már a bukaresti díjátadón várja a társulat a szakma döntését.

Akik a klasszikus értelemben vett szépért rajonganak, azok sem csalódtak, számukra páratlan élményt kínált a Gustav Mahler zenéje ihlette staubkinder, Toula Limnaios koreográfiája; a szlovén Vito Weiss és Uroš Kaurin alkotópáros pedig az üdítő humorával, a Hero 4.0 – Business as Usual című performasszal tette sokak számára emlékezetessé a fesztivált.

Forrás: Csiky Gergely Színház

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézetének teatrológia szakos hallgatói, illetve a Színházi és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos diákjai valamennyi előadásról írtak esszét, kritikát, véleményt, a román és magyar nyelvű blogbejegyzések itt olvashatók; a TESZTpodcast média szakos készítői estéről estére kamera elé ültették az előadások rendezőit és előadóit, az interjúk, beszélgetések és vlogos szárnypróbálgatások a TESZT Facebook-oldalán követhetők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?