Várostörténeti kiadványt mutatnak be Székelyudvarhelyen

Vetítéssel egybekötött könyvbemutatóra várják Székelyudvarhelyen február 27-én, kedd este mindazokat, akiket egy keveset is érdekel a székely anyaváros. „Az utcák, az emberek, az iskolák, a templomtornyok mind-mind belénk égtek. Nem lehet kitörölni, elfelejteni” – vallja Balázs Árpád, a Városunk Székelyudvarhely kiadvány szerzője.

Sokrétű munkásságának köszönhetően Balázs Árpád írót nem szükséges bemutatni. Tévézett, rádiózott, újságot írt és szerkesztett, jelenleg is civil aktivista, krónikás, igyekszik minden tettével a közösséget szolgálni, miközben egy időben értéket ment és teremt is.

Mintegy másfél tucatnyi kiadvány született meg a tollából, írt az udvarhelyi, udvarhelyszéki birkózásról, Orbán Balázsról és a legendás Szejkéről, az udvarhelyszéki, a csíkországi önkéntes tűzoltókról, több helytörténeti könyv szerzője.

Fotók: Balázs Árpád/Facebook

Városunk Székelyudvarhely címmel ezúttal 336 oldalon, 416 kép kíséretében, 80 címmel egy várostörténeti olvasókönyvet tett le az olvasó elé, amelynek – saját bevallása szerint – minden sora Székelyudvarhelyről szól.

„A székely anyaváros, a szülőváros, a választott város – ahol felnőttünk, ahol óvodába, iskolába jártunk, – az utcák, az emberek, az iskolák, a templomtornyok mind-mind belénk égtek. Nem lehet kitörülni, elfelejteni. Akárhová mentünk vagy megyünk, vittük, visszük magunkkal” – írja Balázs Árpád kötete bevezetőjében.

Balázs hetedikes volt, amikor bebiciklizett Korondról Székelyudvarhelyre édesanyjához, és azóta itt él. Akkoriban még szekérrel hozták a borvizet a Szejkéről, Hodgyából pedig a tejet.

A Városunk Székelyudvarhely című új kiadványban olyan hírességek elevenednek meg, akik meghatározták, formálták a helyet, akik rövidebb-hosszabb ideig Székelyudvarhelyen tartózkodtak, de többé-kevésbé hozzájárultak ahhoz, hogy Székelyudvarhely összképe olyanná alakuljon, amilyennek a jelenben látjuk. De „megszólalnak” ikonikus helyek, helyszínek, épületek, műemlékjellegű objektumokat, melyekkel együtt egy rég letűnt nemzedéket varázsolnak az olvasó elé. És olvashatunk az udvarhelyi teniszről, a néptanács étkezdéjéről, a vasszékelyekről, az udvarhelyszéki olimpikonokról, a posta történetéről, de még az udvarhelyi vargabélesről is.

„Nagy alázattal készítettem azoknak, akiket egy picurkát is érdekel Székelyudvarhely, ami városunk, hadd olvassanak kedvükre” – vallja legújabb kiadványáról a szerző.

Kedden, február 27-én 18 órától vetítéssel egybekötött előadásra várják az érdeklődőket a Bethlen negyedi Kis Szent Teréz római katolikus plébánia nagytermébe. A könyvbemutatót követően lehetőség lesz a szerzővel is elbeszélgetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?