„A remény központi eleme a dalainknak” – az erdélyi fesztiválok új arcaival, a Szintaxis tagjaival beszélgettünk

Idén már a legtöbb erdélyi fesztiválon örvendeztette dalaival a közönséget a 2019-ben alakult Szintaxis zenekar. Jelenleg az első nagylemezükön dolgoznak, amelyet idén ősszel mutatnak be a nagyközönségnek. A fiúknak fontos, hogy minél áthatóbb élményben részesítsék az embereket, és mindig egy kis újdonságot szőnek bele a koncertjeikbe – tudtuk meg Bíró Hunortól, a zenekar énekesétől és basszusgitárosától, valamint Marton Zoltán énekestől és gitárostól. A Szintaxis a Kolozsvári Magyar Napokon is fellép szerdán délután.

„Nagyon jólesett az, hogy a fesztiválok szervezőihez eljutott a zenekarunk. Egy kiváltságos helyzetnek érzem, hogy ilyen sok koncertet adhattunk, hiszen a zenekar korábban sokáig szünetelt, mégis a háttérben folyamatosan dolgoztunk, de a médiafelületeken nem voltunk jelen” – magyarázta Marton Zoltán. Hozzáfűzte, talán a szerencsén is múlt, hogy erre a nyárra nagyon jól összeálltak a programok.

Ami pedig a koncerteket illeti, Zoltán elmondta, mindegyiken jól érezték magukat, valóban megfordultak a legtöbb erdélyi fesztiválon. „A fellépéseken összegyűlt annyi ember, hogy igazán jó bulikat csaphassunk. Az elmúlt egy év során kiadott dalainkat a közönség velünk együtt énekelte, ez pedig rávilágított arra, hogy az emberek felfigyeltek ránk és követnek” – idézte fel.

Fotó: Bec Norbert

A Szintaxis június végén jelentette meg Úgymintrég című legújabb dalát, amelyet meglepően jól fogadott a közönség – tudtuk meg a zenekartól. A Vibe fesztiválon játszották először a dalt, és nagy meglepetésükre már akkor sokan ismerték a szöveget, emlékeztek vissza. Bíró Hunor, a zenekar énekese és basszusgitárosa szerint a dalhoz igazán különleges videoklip készült, hiszen egy olyan programmal szerkesztették, amelyet videojátékok készítésére használnak, így pedig a virtuális valóság látszatát kelti.

Zoltán úgy véli, a koncertek alatt a közönség képes kikapcsolódni abban az egy órában, úgy látja, átadják magukat a zenének. „Én feltételezem, hogy ők is úgy érezhetik magukat, ahogyan mi”. Hunor hozzátette, nagyon fontos az, hogy a zenekar tagjai hogyan rendezik a belső vívódásaikat, az esetleges egymás közti nézeteltéréseket a koncert előtt, hiszen ezt a közönségnek nem szabad éreznie.

„Úgy érzem, hogy ez a nyár összekovácsolt bennünket. Tudjuk, hogy mi a dolgunk és a lehető legjobban próbálunk alkalmazkodni a körülményekhez, amikor éppen koncertezünk” – magyarázta Hunor. A basszusgitáros úgy véli, arra figyelnek, hogy minél jobban zenéljenek és a legtöbbet beleadva adják át az élményt a közönségnek. A színpadi jelenlét oldani tudja az emberekben rejlő feszültséget. Ennek feltétele pedig az, hogy a zenekar igazán felkészült legyen.

Minden dal a maga üzenetével születik

A Szintaxis jelenleg első nagylemezén dolgozik, amelyet 2022 őszén szeretnének bemutatni a nagyközönségnek, tavasszal pedig erdélyi lemezbemutató koncertsorozattal készülnek, de szeretnék Magyarországra is elvinni a dalokat. Hunor kiemelte, minden dal a maga üzenetével születik, nem lehet minden dalszövegre ráhúzni egy adott témát. Zoltán szerint „mindenki ugyanazt írja egy életen át, csak kicsit másképp, újracsomagolva közlik azt, amit képviselnek. Úgy gondolom, hogy a remény mindig is központi eleme volt a dalainknak, a bulis és elmélyültebb szerzeményeknek egyaránt”.

A fiúk magyar nyelven írnak dalokat és egyelőre „nem szeretnék lesöpörni a The Rolling Stonest a színpadról” – jegyezte meg viccelődve Zoltán, ugyanakkor hozzátette, még nem gondolkodtak angol szövegeken. Abban viszont egyetértenek a tagok, hogy a jövőben nem költöznének külföldre, mindenképp itthon maradnának, viszont nagy vágyuk, hogy egyre többet koncertezzenek Magyarországon is.

Fotó: Marosvásárhelyi Diáknapok Facebook-oldala

„Szeretünk minden koncertünkbe egy kis újdonságot belevinni, ez felkelti a közönség figyelmét, így sokkal hatásosabb az élmény” – hangsúlyozta Hunor. „Minden dalunk legyen egy kicsit más, erre törekszünk. Biztosan vannak áthajlások és hasonló ötletek is megjelennek, de fontos, hogy mégis saját karaktere legyen a daloknak” – egészítette ki Marton Zoltán.

Hozzáfűzte, az alkotói folyamat úgy indul, hogy az alapötletet szétbontják a zenekarral, mindenki hozzáteszi a sajátját, dolgoznak rajta. Úgy látja, ha már megvan a konkrét ötlet, a zenekar nagyon gyorsan összerakja a dalt, hiszen könnyen kapcsolódnak egymásra.

A koronavírus-járvány a gondolkodás időszaka volt

Hunor visszaemlékezett, a járványidőszak alatt egy „zenekari eszmecserét” tartottak arról, hogyan folytassák a jövőben a közös munkát. „Ez bizonyos szempontból hasznunkra vált, mert volt időnk gondolkodni, átértékelni a zenekarhoz kapcsolódó dolgokat, ennek eredménye, hogy a zenekaron belül is történtek szerepcserék. Volt időnk arra, hogy a nyárra egy stabil felállás jöjjön létre. Én úgy látom, hogy most vagyunk a legjobb formánkban ahhoz, hogy elkészítsük a nagylemezünket” – emelte ki.

Zoltán szerint újjászületett a zenekar a korlátozások időszakában. Nemcsak zeneileg, de szervezésben is. Ez kifejezetten fontos, hiszen erre a nyárra – gyakorlatilag az első fesztiválos nyarukra – igazán felkészült a zenekar. „Már nagyon régóta tervezzük a nagylemezt, sokat húztuk, de időközben megtanultuk, hogy szükséges határidőket felállítani. Emellett pedig a közönségünk is egyre jobban szeretné, ha kiadnánk a lemezt, sok visszajelzés érkezett, miszerint meghallgatnák a koncerten eljátszott dalainkat otthon is” – magyarázta.

Hunor elmondta, igazán hasznos lenne, ha saját stúdióban dolgozhatnának a dalaikon, és kitűzték célul, hogy ezt 5–6 éven belül megvalósítsák. Ez egy komoly előrelépés lenne a bandának, véli. Emellett céljuk az is, hogy Magyarországon is minél több fesztiválon zenélhessenek. Ugyanakkor egyetértenek abban, hogy szeretnének a zenélésből megélni, és az lenne az igazi siker, ha teljes energiájukkal, koncentrációjukkal a zenekarra tudnának fókuszálni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?