Szent Mihály-hegyi templom: elkészült a szentély

Folytatódik Felső-Háromszék egyik legjelentősebb barokk műemléképületének a főjavítása, befejeződött a Szent Mihály templom szentélyének a felújítása.

Amint arról korábban beszámoltunk, folyik a Szent Mihály-hegyi, Kézdialmás és Lemhény római katolikus lakóinak közös templomaként számon tartott vártemplomnak a teljes körű felújítása. A felújítást nagy érdeklődés övezi úgy egyházi, mint világi vonalon: június 17-én a gyulafehérvári és jászvásári teológia tanárai és elöljárói látogatták meg a templomot, az épületben és a templomkertben pedig régészek munkálkodtak.Fotó: Hölgyes Pál Zsolt

A patinás egyházi hajlék felújítására közösen pályázott a két község önkormányzata, viszont a nagyobb lélekszámnak betudhatóan Lemhény a projekt vezetője.

A munkálatok során megerősítették a vegyes építésű falakat, felújították a templom belsejét. A templomhajó korábban elkészült, mostanra a szentély is régi pompájában tündököl. Magyarország kormányának köszönhetően új kőoltár is készült, ezt a kézdiszentléleki Bartalis Barna és Bartalis Lajos kőfaragók vitelezték ki. Korábban a templom mennyezetének felújítása befejeződött, a hajón Szent Györgyöt, Mihály arkangyalt és a Szentháromságot ábrázoló fiókos dongaboltozatú, gazdag stukkódíszítése látható.Fotó: Hölgyes Pál Zsolt

Ezt követően az orgonakarzat mellvédjén található Szent Cecília kartusba foglalt stukkó figuráját restaurálták. A felújításnak köszönhetően az eredeti szentelési keresztek is „megkerültek” – adta hírül Facebook oldalán Hölgyes Pál Zsolt lemhényi plébános.

A templom körül kockaköves sétányokat alakítottak ki.

banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?