Nyolc év újranyitotta kapuit a Toldalagi palota Marosvásárhelyen

A Maros Megyei Múzeum néprajzi és népművészeti részlegének otthont adó épület, a város első és legszebb barokk palotája, a Marosvásárhely főterén álló Toldalagi palota helyreállítása nyolc év után befejeződött és mostantól teljes szépségében látogatható.

Az újranyitási ünnepségen elmondták, hogy a múzeum működtetője és állandó támogatója, a megyei tanács jóvoltából sikerült alapos munkát végezni, hiszen az idő nem sürgette a szakembereket. Visszaállították eredeti formájába az erdélyi barokk egyik legszebb épületét, amelyet 1759-ben kezdtek építeni. A munka első szakasza 1762-ig tartott, 1772-ben fejezték be a hátsó szárnyat, így jött létre a mai, zárt belső udvaros forma. A felújítás során az udvar üvegtetőt kapott, így egész évben használható kiállítások, koncertek, gyerekfoglalkozások részére. Bent az épületben az állandó néprajzi kiállítás mellett néprajzi és népművészeti jellegű ideiglenes tárlatokat szerveznek. Jelenleg a kolozsvári Erdélyi Néprajzi Múzeum tárlata, Az Umlingok öröksége: a bodonkúti régi templom mennyezetkazettái című kiállítás látható az emeleten, a földszinten pedig két hagyományos népi szoba berendezése, egy székely és egy Küküllő-menti román.

Rendkívülinek nevezte a megnyitó eseményét Soós Zoltán múzeumigazgató, hiszen a város egyik gyöngyszeme, a ritka szépségű, francia mintára épült barokk palota megújult – mondta, majd felsorolta azokat a kollégáit, szakembereket, művészettörténészeket, restaurátorokat, műszakiakat, akik hozzájárultak a nyolc év folyamán a felújításhoz. Szász Dénes építész irányította a munkálatokat, Orbán János és Karácsony István művészettörténészek, Kiss Lóránd restaurátor, Sorin Avram és Soós Csaba műszaki munkatársak és még sokan mások dolgoztak azon, hogy példaértékűre sikeredjen az elvégzett munka.

A megnyitón Ana Maria Galea etno-dzsessz énekes lépett fel, illetve este koncertezett a palota udvarán.

Kimaradt?