Hiánypótló zenei képzés és nyáresti koncertek a sepsiszentgyörgyi jazztáborban

A sepsiszentgyörgyi nyarak zenei kínálatában évek óta kiemelkedő helyet foglal el az országban egyedülálló, ezért hiánypótló Jazz és Improvizációs Tábor, amelynek tanárai és diákjai egy hétig örömzenével szórakoztatják a műfaj kedvelő közönséget.

Lázár Prezsmer Endre főszervező arról tájékoztatta a Maszolt, hogy idén július 16. és 23. között várják Sepsiszentgyörgyre a jazz-zenészeket vagy olyan muzsikusokat, akik szeretnének megismerkedni a műfaj sajátosságaival. A háromszéki megyeszékhelyen idén 16. alkalommal szervezik a Jazz és Improvizációs Zenei Tábort, ahol egy hét alatt a legnagyobb magyarországi és hazai jazz-zenészektől tanulhatnak.

Fotók: Toró Attila

A Kónya Ádám Művelődési Ház szervezésében, partnerségben a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesülettel létrejövő zenei táborban délelőttönként egyéni és csoportos oktatás zajlik, amikor a résztvevők jazzelméletet és jazztörténetet tanulnak. Délutánonként a résztvevőkből alakuló alkalmi zenekarok gyakorolnak, esténként pedig a táborozók és barátaik örömzenével (jam-session) szórakoztatják a sepsiszentgyörgyieket.

Egyébként beérett az elmúlt évek táborainak gyümölcse, hiszen ennek hatására tucatnyi fiatal kapott kedvet és folytatja tanulmányait budapesti zenekonzervatórium vagy zenei iskola jazz szakán. A táborban való részvétel nincs korosztályhoz kötve, várnak oda fiatalokat, de a felnőtt, kiforrott zenészeknek is rengeteg tanulnivalót nyújt.

Az idei tábor előadó tanárainak többsége Magyarországról érkezik: Kovács Linda és Pocsai Kriszta éneket, vokált tanít, Márkus Tibor zongorát és jazzelmélet oktat, Juhász Gábor  gitárt, Tóth Viktor szaxofont, klarinétot, Kovács Ferenc hegedűt, Megyaszay István basszusgitárt és Jeszenszky György  dobokat, ütőshangszereket oktat a sepsiszentgyörgyi táborban.

Az idei Jazz és Improvizációs tábor idén összefonódik a KultúrPark nevű rendezvénysorozattal is. Július 19-én, szerdán ugyanis a Jazz és Improvizációs Tábor tanárainak koncertje szolgáltatja a minőségi zenés hangulatot és tartalmas szórakozási lehetőséget a sepsiszentgyörgyi ’56-os emlékparkban, a Kónya Ádám Művelődési Ház udvarán. Ezt követően a KultúrPark sorozat keretében, július 23-án, vasárnap a Jazz és Improvizációs Táborban résztvevő diákok egy gálaműsor keretében mutatják meg tehetségüket.

Lázár Prezsmer Endre érdeklődésünkre elmondta: az egyhetes tábor részvételi díja 800 lej, emellett igénylésre szállást tudnak biztosítani a művészeti líceum bentlakásában, éjszakánként 55 lejért. Érdeklődni és jelentkezni lehet a +40742769628-as telefonszámon vagy az endrelazar@yahoo.com e-mail címen.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?