Székely Csaba találkozik a Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákjaival

Rendhagyó irodalomórát tart kedden, október 18-án Székely Csaba drámaíró a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum három osztályának. 

A projekt a marosvásárhelyi Podium Egyesület szervezésében valósul meg, és fő célja, hogy népszerűsítse a kortárs magyar és román irodalmat a fiatal olvasóközönség körében. Ennek érdekében román és magyar írók és költők tartanak rendhagyó irodalomórákat a partner tanintézményekben. A projekt keretén belül szervezett eseményeken összesen 30 osztály, öt líceum és körülbelül 750-800 diák vesz részt. Minden író három osztálynak tart rendhagyó irodalomórát egy iskolai nap leforgása alatt. Kedden Székely Csaba marosvásárhelyi drámaíró találkozik a diákokkal. Az esemény szervezésében Sikó Olga, Fekete Erzsébet, Siklódi Beáta és Székely Emese tanárnő segít.

Forrás: Írók az iskolában

A projekt jövőbeli bővítése céljából, idén egy újfajta tevékenységre is sor kerül kísérleti jelleggel: Andrei Ruse író három napon át szervez különböző tevékenységeket a diákoknak, így majd összesen 9 osztállyal találkozik. Az idei partner tanintézmények között szerepel a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum, az Unirea Nemzeti Kollégium, az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium és a Gheorghe Șincai Műszaki Líceum. Idén négy román és négy magyar író találkozik az öt marosvásárhelyi iskola diákjaival. A meghívott írók: Mărcuțiu-Rácz Dóra, Székely Csaba, Balázs Imre József, Kész Orsolya, Andreea Pop, Al. Cistelecan, Andrei Ruse, Alexandra Felseghi.

Az idei tanévben eddig két író tartott már rendhagyó irodalomórát: Kész Orsolya a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, illetve Alexandra Felseghi a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban. Az elkövetkezendő héten a román írók közül Alexandru Cistelecan irodalomtörténész találkozik az Unirea Nemzeti Kollégium diákjaival.

Székely Csaba (Marosvásárhely, 1981) író és drámaíró. Középiskolai tanulmányait Aradon végezte, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatója lett. Az egyetem elvégzése után a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró mesterképzésén tanult tovább. Ezek után az Erdély FM, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem munkatársa lett. 2013 óta szabadfoglalkozású író. Novellái a Látó, az Alföld és a Jelenkor nevű folyóiratokban jelentek meg. Drámai szövegei közül az angol nyelven írt Do You Like Banana, Comrades? elnyerte a BBC díját. Drámai szövegei központjában gyakran a románok és magyarok közötti viszony áll, ilyen például a MaRo vagy a Vitéz Mihály. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, amelyek közül kiemelkedő a Színikritikusok díja és a Kortárs Magyar Dráma-díja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?