Írók az iskolában: Kész Orsolya találkozik a Bolyai-líceum diákjaival

Az Írók az iskolában idei évadjának első magyar írója Kész Orsolya lesz, aki október 6-án találkozik a Bolyai Farkas Elméleti Líceum három osztályával. A találkozóra a tanintézmény Mihai Viteazul utcai épületében kerül sor. Az esemény szervezésében Brandner Judit Emőke tanárnő segít – tájékoztat közleményében a Podium Egyesület.

Kész Orsolya (Csíkszereda, 1994) esszéíró, irodalomkritikus. Középiskolai tanulmányait a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban folytatta, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett bölcsészoklevelet. 2016 óta rendszeresen publikál kritika- és esszéírások mellett szaktanulmányokat, többek között az Élet és Irodalom, az Alföld, a Szépirodalmi Figyelő, a Korunk, a Látó Szépirodalmi folyóiratban, a Helikon és a Litera irodalmi folyóiratban is. Jelenleg a Csíki Játékszín irodalmi titkára.

Az Írók az iskolában projekt a marosvásárhelyi Podium Egyesület szervezésében valósul meg, és fő célja, hogy népszerűsítse a kortárs magyar és román irodalmat a fiatal olvasóközönség körében. Ennek érdekében román és magyar írók és költők tartanak rendhagyó irodalomórákat a partner tanintézményekben. Minden író három osztálynak tart órát egy iskolai nap leforgása alatt.

Kép forrása: sajtóközlemény

A projekt jövőbeli bővítése céljából, idén egy újfajta tevékenységre is sor kerül kísérleti jelleggel: Andrei Ruse író három napon át szervez különböző tevékenységeket a diákoknak, így majd összesen 9 osztállyal találkozik.

Összesen 30 osztály, öt líceum és körülbelül 750-800 diák vesz részt a projekt keretén belül szervezett eseményeken. Az idei partner tanintézmények között szerepel a Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum, az Unirea Nemzeti Kollégium, az Alexandru Papiu Ilarian Nemzeti Kollégium és a Gheorghe Șincai Műszaki Líceum.

Idén négy román és négy magyar író találkozik az említett öt marosvásárhelyi líceum diákjaival. Az írók névsora a következő: Mărcuțiu-Rácz Dóra, Székely Csaba, Balázs Imre József, Kész Orsolya, Andreea Pop, Al. Cistelecan, Andrei Ruse, Alexandra Felseghi.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?