Marosvásárhely: még egy lépés a környezetbarát hulladékgyűjtő-állomások létesítése felé

A marosvásárhelyi önkormányzati képviselők jóváhagyták a Digitalizált ökológiai szigetek létrehozása Marosvásárhelyen című projekt megvalósítását. Ez szükséges lépés ahhoz, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumtól európai forrásokat igényelhessen a város.

A projekt 200 helyszín ökológiai hulladékgyűjtő „sziget” kialakítását irányozza elő Marosvásárhely lakónegyedeiben. Ezek mindegyikét öt konténerrel látják el, amelyekbe a szerves, az üveg-, műanyag- vagy fém- és papírhulladékot lehet bedobni. Egy-egy gyűjtőpont legalább 200 háztartást szolgál majd ki, de lehet, hogy jóval több lesz a kedvezményezett.

A hulladékgyűjtő pontokra beléptető kártyával lehet majd bejutni. A helyszíneken gyakran tartanak majd ellenőrzéseket, a nem szelektíven gyűjtőknek bírságot róhatnak ki az illetékes hatóságok. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere kijelentette: fontos, hogy a digitális beléptető kártyát használva helyezze el a lakosság a hulladékot, így lehet védekezni a vandalizmus ellen, valamint ennek köszönhetően nagyon könnyen nyomon követhető lesz a lerakott szemét minősége vagy mennyisége is. Mint magyarázta, ha valaki például a háztartási hulladékot a műanyagot tároló konténerbe helyezi, akkor bírságolható lesz.A marosvásárhelyi városháza | Fotó: az önkormányzat Facebook-oldala

„A marosvásárhelyieket motiválni akarjuk a hulladék szelektív gyűjtésére, hogy ezeken az ökológiai szigeteken hagyják a szemetet. A projekt szerint annyit fizet a helyi lakó, amennyit kidob a tárolókba. Tehát, ha a háztartási hulladék mennyisége csökken, és a szemetet is szelektíven fogják gyűjteni, a szemételszállítási költségek is csökkenni fognak ennek köszönhetően, sőt bizonyos esetekben vagy bizonyos típusú hulladékoknál még bevétel is származhat belőle” – részletezte a helyi sajtónak Soós Zoltán.

A projekt megvalósításával az önkormányzat azt reméli, hogy megoldja az illegális hulladék problémáját, amelynek elszállítása és a közterületről való tisztítása csak az idén egymillió euróba került a helyi költségvetésnek. Jóváhagyás esetén a mintegy 18,6 millió lej értékű, áfa nélkül megvalósuló digitalizált ökológiai szigetek projektet a lakónegyedekben valósítják meg jövő év végéig. A projekt az Országos Helyreállítási Terv része, és a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztériumhoz lesz benyújtva finanszírozásra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?