Beindult a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen

Hétfő óta zajlik a szelektív hulladékgyűjtés Marosvásárhelyen. Egyelőre a magánházaktól viszik el a külön tárolt szemetet, de fokozatosan a lakótelepekre is kiterjesztik a kezdeményezést.

„Hónapok óta zajlottak a tárgyalások, hogy teljes mértékben meg lehessen változtatni a köztisztasági szerződést Marosvásárhelyen. Nem a szolgáltató leváltása volt a cél, hanem a szerződés tartalmának a megváltoztatása, egy örökölt, rossz szerződést kellett módosítani olyan feltételekkel, ami egyrészt a szelektív hulladékgyűjtést szolgálja, másrészt a városlakók érdekeit, ugyanakkor a szolgáltatónak is támogatást tud nyújtani” – jelentette ki a mai sajtótájékoztatóján Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere.

Mint fogalmazott, egy átmeneti időszak után sikerült egy olyan szerződést létrehozni, amely elindítja a szelektív hulladékgyűjtést, egyelőre a kertvárosi részeken, azokban az utcákban, ahol magánházak vannak. A polgármester hangsúlyozta: ez mintegy 7 ezer háztartást érint a megyeszékhelyen. Hozzátette, már január 17-én elindult a szelektív hulladékgyűjtés a városban, ez Marosvásárhely első ilyen kezdeményezése.

A kezdeti szakaszt követően a második évharmadtól a szolgáltatást kiterjesztik a lakótelepekre is. Jelenleg is zajlik egy közbeszerzési eljárás, amely 216 hulladéktároló megvásárlását tűzte ki célul, ez hozzávetőlegesen a lakónegyedek 30 százalékát fedi le – tájékoztatott Soós Zoltán. A fennmaradt részt a polgármesteri hivatal belefoglalta az idei év költségvetésébe, és ahogy a közbeszerzési eljárás befejeződik, szeretnék a kezdeményezést az egész városra kiterjeszteni, így 2023-ra valamennyi marosvásárhelyi lakos szelektíven fogja tudni gyűjteni a szemetet – részletezte az elöljáró.

„Úgy kell tekinteni az újrahasznosítható hulladékra, mint egy gazdasági forrásra, és meg kell érteni, hogy minden szétválasztott hulladék csökkenti a környezet szennyezését – fejtette ki Soós Zoltán. – Ha megfelelően fogja a lakosság is gyűjteni a szemetet, elérhető, hogy a szolgáltatás költsége akár 20 százalékkal is csökkenjen, ez maga után fogja vonni a hulladékszállítás árának a csökkenését is.”Soós Zoltán polgármester nyilatkozik a sajtónak | A szerző felvételei

A befizetés módját még 2020-ban állapították meg: az önkormányzat tudomásul vette 2021-ben a Maros Megyei Tanács határozatát, amellyel megemelték a díjakat a megyeszékhelyen is. Ezt ellensúlyozandó, a vásárhelyi képviselőtestület eltörölte az őszi és tavaszi nagytakarítás díját, ami 50 lej volt – emlékeztetett Soós Zoltán. Mint mondta, emellett a sokgyerekes családok esetében a helyi tanács jóváhagyta, hogy legtöbb két kiskorú gyermek után kell fizetni a hulladékgazdálkodási díjat. Mentesülnek az illeték kifizetése alól háborús veteránok, az özvegyek, a halmozottan súlyosan sérült személyek, illetve idéntől azok a lakástulajdonosok, akik nem tartózkodnak vagy nem használják ingatlanjaikat. Emellett minden személy, aki június 30-ig befizeti a szemétdíjat, 10 százalék kedvezményben részesül – ez a határozat azonban csak február elsejétől érvényes.

Így szelektáljunk

„Négy részre oszlik a szemétgyűjtés, előre meghatározott különböző színű zsákokban kell gyűjteni a szemetet, emellett a lebomló hulladékot, mint például fát, füvet nem kell szemeteszsákba tenni” – magyarázta Katona Szabolcs, a Sylevy Salubriserv szemétszállító cég képviselője. Kifejtette, a hulladékot négy különböző kukásautóval szállítják el a szemétválogató állomásra, ahol elkezdődik az újrahasznosítási folyamat.

Ha a zsákokba nem a megfelelő szemét kerül, akkor a szemétszállító cég munkatársai nem fogják a kirakott szemetet elszállítani. Ennek érdekében a szemétszállító cég képviselői minden zsákot leellenőriznek – tette hozzá az illetékes. Ha nem fér bele a zsákba a mennyiség, el lehet helyezni a zsák mellé a szemetet, ilyenkor a hulladékot össze fogja szedni a szemétszállító cég – hangsúlyozta Katona Szabolcs.Egyelőre magánházaktól viszik el szelektíven a hulladékot

Közel 381 olyan utca van Marosvásárhelyen, ahol magánházak vannak, mindegyik utcába négy szemétszállító autó fog bemenni. A lakosok folyamatosan fogják kapni a szemeteszsákokat a vállalat munkatársaitól.

Az első két nap tapasztalatáról kifejtette: nagyon meg vannak elégedve az eredménnyel. A marosvásárhelyiek nagyon tudatosan gyűjtik a szelektív hulladékot, ami megkönnyíti az összegyűjtés folyamatát – összegezte a szemétszállító cég képviselője.

Kapcsolódók

Kimaradt?