Román rendező nyerte el az elsőfilmeseknek járó díjat Cannes-ban

A román elsőfilmes rendező, Alexandru Belc Metronom című filmjével nyerte el az idei Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű program díját. A kitüntetést a film operatőre, Tudor Vladimir Panduru vette át, miután a teljes stáb részt vett a cannes-i premieren.Alexandru Belc rendező | Fotó: culturaladuba.ro

A Metronom a hetvenes évek bukaresti hangulatát idézi meg, amikor egy csapat fiatal a Szabad Európa Rádión játszott zene hallgatásába menekül. A történet középpontjában egy pár, Ana (Mara Bugarin) és Sorin (Șerban Lazarovici) áll, akiknek szerelmét próbára teszi az elnyomó kommunista rezsim.

Mihai Călin alakítja Ana apját, Vlad Ivanov pedig egy Securitate-főnök szerepében teszi teljessé a szereposztást. Az Un Certain Regard-díjakat a feltörekvő filmesek kapják. Az elmúlt években a román Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu és Teodora Mihai nyert díjat ebben a szekcióban.

A filmfesztivál záróünnepségét szombat este tartják Cannes-ban, amikor kihirdetik az Arany Pálma-díj győztesét. Cristian Mungiu a fő versenyben szerepel RMN című, a Gyergyóditróba érkezett srí lankai pékek története által inspirált filmjével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?