Ősszel érik, babám – 6. alkalommal szervezték meg a Fehér megyei gyermeknéptánccsoportok fesztiválját

Új helyszínen, de a régi jó hangulatban zajlott szombaton, november 5-én, az Ősszel érik, babám, a fekete szőlő című néptánctalálkozó, amely a megye legfiatalabb táncosai számára kínál bemutatkozási lehetőséget.

Idén, rendhagyó módon, nem Gyulafehérváron, hanem a szomszédos Vajasdon  rendezték meg a VI. Gyulafehérvári Szórvány Gyermek Néptáncfesztivált, amely hiánypóló jellegű a megyében, hiszen az apróknak is bemutatkozási és kapcsolatteremtési lehetőséget nyújt, elsősorban ez teszi indokolttá a rendezvényt.  

Az ötletgazda, Szilágyi-Győri Loránd és családja, fáradságot nem ismerve, minden évben megszervezi ezt az alkalmat, ahol a gyermekek színpadi élményt kaphatnak, barátságos fellépői és nézői körben. Dicséret jár továbbá, a gyulafehérvári Csűrdöngölő Néptánccsoportnak, a Gróf Majláth Gusztáv Károly  Alapítványnak és a vajasdiaknak, akik egy emberként fogtak össze a sikeres szervezés érdekében.

Fotók: Fehér megyei RMDSZ

 Szilágyi-Győri Lóránd ötletgazda egy bibliai idézettel üdvözölte az egybegyűlteket: „Újuljatok meg lelketekben és elmétekben!” (Effézusbeliekhez írt levél 4,23) és hangsúlyozta, hogy a találkozó céljai továbbra is változatlanok: a gyerekek ismerjék meg a megyében tevékenykedő gyerektánccsoportokat, tanuljanak egymástól és ismerkedjenek a táncházban, a szórványban élőknek kellemes kikapcsolódásban legyen részük az esti táncos mulatság ideje alatt. A lelkes főszervező a Maszolnak ezt nyilatkozta a kezdeményezés jelentőségéről: „A hatodik fesztiválunk a népzene és néptánc jegyében tovább szeretné ápolni az őseinktől örökölt népdalokat és néptáncokat, anyanyelvünket, mindezek elengedhetetlenek  népünk megmaradásában. Idén öt néptánccsoport jelentkezett, ez azt jelenti, hogy a járvány miatti kétéves kihagyás nem szegte a gyerekek érdeklődését a néphagyományok iránt.”

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Vincze András, Fehér megye alprefektusa és Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, utóbbi meleg szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket: „Nagyon gyorsan megváltozhat ez a mi világunk, de ez a sok kisgyermek, fiatal szülő és boldog nagyszülő, akit itt látok, feledteti gondjainkat, hiszen ők a magvai a közösségi tevékenységeinknek. Ezek a gyerekek magyarul tanulnak énekelni, táncolni, közösségben élni, ez a legfontosabb”. Nagyenyed alpolgármestere szerint ez a fesztivál „kistestvére” az RMDSZ által minden év március 15-én megszervezett Tavaszi szél vizet áraszt elnevezésű kezdeményezésnek, amelyiken minden évben részt vesz Fehér megye minden magyar néptánccsoportja.

A vajasdi kultúrotthon zsúfolásig megtelt nézőközönsége előtt bemutatkozott a felvinci Létom Néptánccsoport mezőségi és kalotaszegi táncokkal, a helyi  Zálogos, amelyik a népi gyermekjátékokkal a messzi Felcsíkba vezette el a hallgatóságot, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium néptánccsoportja, a Fügevirág, amelyik szilágysági táncokat adott elő, továbbá a gyulafehérvári Csűrdöngölő és a Miriszló Gyöngye, mindkettő úgyszintén népi gyermekjátékokkal.

A találkozó nem versenyszerűen zajlott, Szilágyi-Győri Lóránd főszervező  mindenkit megdicsért, a csoportvezetőket pedig oklevéllel tüntette ki. Az est hangulatos táncházzal végződött, muzsikált a Vajasdi Margaréta népi zenekar.  

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?