Összeállt a 21. Partiumi Magyar Napok programja

Színvonalas tevékenységekkel, minőségi helyi termékekkel, sztárfellépőkkel és koncertekkel várják a szatmáriakat és az idelátogatókat az augusztus 17–21. között megszervezett Partiumi Magyar Napok, ígérték szerdai közleményükben a szervezők.

Az események központja idén is a Kossuth-kert lesz, de megmarad a hangulatos Borudvar is. Idén sem maradnak el a sportprogramok és a különféle vetélkedők, a gyermekfoglalkozások és a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló előadások, kulturális programok.Sajtótájékoztatón ismertették szerdán a PMN programját. Balról jobbra: Szőcs Péter, a társszervező Identitás Alapítvány elnöke,Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár megyei tanácselnök és Barta Zoltán főszervező | fotó: PMN

A Partiumi Magyar Napok mindig is az értékteremtésre törekedett, hiszen 21 évvel ezelőtt is, úttörőként a régió fesztiváljai közül, arra törekedett, hogy bemutassa a szatmári magyarság értékeit. A Szatmári Termék brand is a rendezvényhez köthető, hiszen a PMN-en indították útjára a márkát, ezzel is népszerűsítve a várost és a megyét Romániában vagy Európa különböző pontjain, idézi a közlemény Kereskényi Gábort, Szatmárnémeti polgármesterét, a Szatmárnémeti RMDSZ elnökét. 

A rendezvény, amely megéli a 21. kiadását és folyamatosan meg tud újulni, az stabil alapokra volt építve. Nem konkurenciája, hanem kiegészítője kell legyen minden más rendezvénynek, ezzel hozzáadott értéket teremtve, szögezte le Pataki Csaba tanácselnök, a Szatmár Megyei RMDSZ elnöke.

Idén különösen színes a zenei felhozatal

A Partiumi Magyar Napok zenei palettája a szervezők szerint minden eddiginél színesebb. Közleményük szerint rögtön az első napon, augusztus 17-én a debreceni rockegyüttes, a Tankcsapda csap a húrok közé a Szatmár Megyei Múzeum előtt felállított színpadon, hogy a legpörgősebb és legemlékezetesebb „Csapda-dalokkal” indítsa a koncertek sorát, másnap, augusztus 18-án pedig ugyanitt a magyar zenei élet egyik legfontosabb és legaktívabb bandája, a Republic is színpadra lép friss dalokkal és örökzöldekkel egyaránt.

Augusztus 19-én pénteken este a magyar hiphop-szcéna egyik legviccesebb és legkifinomultabb előadója, Máté Szabolcs, azaz Sub Bass Monster koncertezik a Kossuth-kerti dombon felállított színpadon, majd a „lányos anyukák rémálma”, Magyarország leghírhedtebb megmondója, Ganxsta „Döglégy” Zolee és a Kartel teljes erőbedobással mutatja meg, hogy milyen az igazi, hamisítatlan Kartel-hangulat.

Eközben a Borudvarban a népzenét és a könnyedebb műfajokat ötvöző Csík Zenekart üdvözölheti a közönség, majd a korai jazz és a két világháború közötti magyar könnyűzenei termés Karády, Kabos, Jávor, Latabár filmek zenéinek korhű megszólaltatóiként ismert Hot Jazz Band zenél.

Augusztus 20-án este a 4S Street erdélyi magyar, indie-pop-rock együttes, majd a legendásan energikus élő koncertjeiről is ismert Pannonia Allstars Ska Orchestra koncertezik a Kossuth-kerti dombon. A Borudvarban a különböző zenei stílusok között cikázó Budapest Bár szórakoztatja a közönséget, az est zárásaként pedig a rendszerint fergeteges hangulatú koncerteket adó Bohemian Betyars és a Parno Graszt zenekarok kívánják megismertetni és megszerettetni a magyar és cigány elemekben gazdag népzenei hagyományt a különböző generációkkal.

Az utolsó koncertélményeket kínáló estén, augusztus 21-én két olyan méltán kedvelt énekest és előadóművészt üdvözölhet a közönség a Kossuth-kertben, mint Vikidál Gyula és Homonyik Sándor, a keményebb zene kedvelői pedig a rock és metálszíntér egyik legrégebbi és kétségtelenül legjelentősebb formációihoz tartozó zenekara, a Moby Dick koncertjén bulizhat a dombon.

A Borudvar is tartogat azonban még meglepetést: a finom italok mellett a FUNKorporation mutatja meg milyen a funky groove-ok, a dzsessz, a ska, a különleges vokál és a finoman fűszerezett népzenei elemek elegye, majd a népies Góbé zenekar húzza a talpalávalót, végül pedig a SunCity Brass teremt fergeteges hangulatot.

Az idei Partiumi Magyar Napok zárókoncertjének a Szatmár Megyei Múzeum előtti tér ad otthont, ahol Bródy Jánost, a Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző-szövegíró-előadóművészt, a magyar nyelvű rockzene alapító atyját üdvözölheti a közönség.

A 21. Partiumi Magyar Napok részletes programját hamarosan közzéteszik a rendezvény honlapján, de addig is érdemes követni a fesztivál hivatalos Facebook-oldalát, illetve az ott megtalálható eseményeket is, hiszen a szervezők a közösségi oldalon folyamatosan közlik a PMN-nel kapcsolatos legfrissebb információkat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?