Tartalmas és látványos programokkal folytatódott a Partiumi Magyar Napok

Kiváló hangulatban telt a 20. Partiumi Magyar Napok második, csütörtöki napja is Szatmárnémetiben: a Tűzoltótorony melletti parkban napközben a gyerekeket, este a felnőtteket várták programokkal, a klasszikus zene rajongói a Vécsey-ház udvarát töltötték meg, a Both Katalin Sportteremben pedig Romász János sportújságíróra emlékeztek kollégái és barátai néhány izgalmas focimeccsel.  

Felpezsdült az élet a Tűzoltótoronynál

A csütörtöki programok sora délelőtt az Álomzug Társulás által bemutatott Álomcirkusszal kezdődött. A legkisebbek és kísérőik Don Alvaro cirkuszával ismerkedhettek meg, melyben a labdazsonglőröktől az erőművészen át a kígyóbűvölőig mindenkinek hatalmas füle és bársonyos bundája van. E nem mindennapi nyúlközösséghez csatlakozott Péter, a zenebohóc, akinek cirkuszi kalandjai nemcsak a gyerekeket, de még a felnőtteket is ámulatba ejtették. Az Álomzug Társulás kora este Az aranyszőrű báránnyal tért vissza a színpadra. A látványos díszletek és az interaktív történetmesélés nagy sikert aratott kicsik és nagyok körében egyaránt.

Fotók: Partiumi Magyar Napok sajtószolgálata

A Partiumi Filmélmények című programot ez alkalommal is a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet és média szakos végzőseinek vizsgafilmjei indították: bemutatták a Kegyes Nicholas rendezte Lázálom című alkotást, illetve a Polacsek Zsófia által írt és rendezett, A madarak nem tévednek el című rövidfilmet is. Az este hátralevő részében pedig Szász Attila Apró mesék című, izgalmas fordulatokkal tűzdelt romantikus thrillerét tekinthette meg a közönség.

In Memoriam Ruha István

Augusztus 17-én ünnepelte volna 90. születésnapját a nagyszerű hegedűművész, a nagykárolyi születésű Ruha István, ezért a szatmári Dinu Lipatti Filharmónia úgy döntött, szimfonikus hangversennyel emlékezik meg róla a Vécsey-ház udvarán. Az Andrei Gocan vezényletével, illetve Ioana Forna és Trombitás István szólisták közreműködésével zajló koncerten a filharmónia kamarazenekara Antonio Vivaldi és Astor Piazzolla szerzeményeiből adott elő.

Romász Jánosra emlékeztek

Az általa rajongásig szeretett sportot űzve, a Both Katalin sportterem pályáján emlékeztek csütörtök délután Romász Jánosra, a szatmári sportújságírás egyik legkiválóbb személyiségére, aki 2015-ben, mindössze 48 évesen hunyt el. Az emléktornán pályára lépő csapatok mezükön Romász arcképével, szívükben pedig nem szűnő szeretettel tisztelegtek a sportújságíró előtt.

A baráti hangulatban lezajlott bajnokság legjobbjának járó kupát végül a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal csapata szerezte meg, második helyen a Szatmárnémeti RMDSZ-MIK csapata végzett, a harmadik pedig a Sajtó FC lett, tudatták közleményükben a Partiumi Magyar Napok szervezői.

A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a partiuminapok.ro weboldalon.

Kimaradt?