Zorán koncertjével ért véget a 20. Partiumi Magyar Napok

Vasárnap volt az idén 20. alkalommal megszervezett Partiumi Magyar Napok zárónapja, a Kossuth-kertben pedig programok tucatjaival várták a látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt, este pedig a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Zorán töltötte meg a megyei múzeum előtti teret.

A zárónap délelőtti programjai főleg a gyermekeknek szóltak, koncertekkel és bábszínházzal várták a legkisebbeket a szatmárnémeti Kossuth-kertbe. A délután folyamán közönség elé lépett az avasújvárosi Bokréta Táncegyüttes, a hadadnádasdi Dercések, a széri Kukurók, a szárazberki Lehajló Rozmaring és az Egri Csodaszarvas. A tánccsoportok nagy sikerrel mutatták meg, hogyan ropják feléjük a néptáncot.

Fotók: Partiumi Magyar Napok sajtószolgálata

Mindeközben a Borudvarban is izgalmasan alakult a délután. A programok sorát egy kötetlen beszélgetés nyitotta meg Pataki Csabával, a Szatmár megyei tanács elnökével, Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti polgármesterével, Maskulik Csabával, a megyeszékhely városmenedzserével, valamint Kovács Mátéval, Szatmár megye menedzserével, továbbá Nagy Szabolcs és Magyar Lóránd parlamenti képviselőkkel, illetve Turos Lóránd szenátorral. A találkozó első felében az RMDSZ politikusai kiértékelték az elmúlt egy-másfél év eseményeit és eredményeit, majd a lakosság kérdéseire, javaslataira is reagáltak.

A Borudvarban a politikai beszélgetést követően sem állt meg az élet, hisz délután a magyarországi X-Faktorban megismert Janicsák Veca, majd a Parno Graszt együttes, este pedig Szatmárnémeti egyik büszkesége, az aranyhangú Pfeifer Melany szórakoztatta a Partiumi Magyar Napok közönségét. Azoknak sem volt okuk panaszra, akik a Kossuth-kertben maradtak, ugyanis először operett, majd reggae töltötte be az árnyas teret.

A koncerteken mellett a zárónapon is rengeteg állandó foglalkozás várta a látogatókat. Nyitva állt az Aranykapu Kulturális Egyesület által szervezett Partiumi Mesterségek Utcája, bemutatkoztak a Fonó-Ház műhelyei, a jurtában a népi orvoslás rejtelmeivel lehetett megismerkedni, s ha két foglalkozás között megéhezett az ember, a mezőpetri hagyományőrzők standjánál friss strudlival, a bogdándiaknál pedig bélessel várták a vásárlókat. A Borókagyökér Egyesületnél is hasonlóan mozgalmas volt a nap, szinte egész nap zajlottak a hagyományos mesterségek bemutatói és a kézműves foglalkozások. A hegyimentők továbbra is várták azon bátor gyerekek és felnőttek jelentkezését, akik a falmászást próbálták volna ki, a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés és a Szatmár Megyei Ifjúsági Tanács szervezésében pedig bútorfestő workshop is zajlott.

A 20. PMN zárónapjának csúcspontja az esti Zorán-koncert volt, melyre teljesen megtelt az Árpád utcai tér. A Kossuth- és Liszt Ferenc díjas előadóművész fantasztikus hangulatot teremtett, dalait közönség vele együtt énekelte, ezzel a lélekemelő élménnyel zárva le az idei Partiumi Magyar Napokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?