Kiállítással, történelmi előadással és operettel kezdődött a 20. Partiumi Magyar Napok

Elstartolt szerdán délután az immár 20. alkalommal megszervezett Partiumi Magyar Napok, melynek már a nyitónapján is rendkívül színes programmal várták az érdeklődőket Szatmárnémetibe – tudatták közleményükben a szervezők.

A szerdai rendezvények sorát Paulovics László szatmári születésű grafikus, festőművész kiállításának megnyitója indította a Szatmár Megyei Múzeumban, az ezt követő események pedig a Vécsey-házban zajlottak, ahol a Szent István Kör fennállásának 30. évfordulóját ünnepelték. „1991. augusztus 20-án tartották meg azt az első történelmi előadást, amellyel elkezdődött az ismeretterjesztő előadások sorozata, majd ezekből nőtt ki a Szent István Kör. Harminc év nem kis idő egy civil szervezet életében, a tagság kicserélődött, megváltoztak a körülmények, de bátran mondhatom, hogy a tevékenységeink iránt az igény és az érdeklődés nem változott: legyen a minőségi, helytörténeti témájú előadásoknak, a nemzeti történelmünkhöz kapcsolódó kérdésekről, évfordulókról szóló rendezvényeknek gazdája városunkban is. Ezt az igényt töltötte be és tölti be a mai napig is a Szent István Kör” – fejtette ki felvezetőjében Szőcs Péter, a kör elnöke. Németh Péter történész Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel tartott érdekfeszítő előadást. A történelemkedvelők találkozóját Stephan Ludwig Roth A nyelvharc Erdélyben című könyvének bemutatója zárta.

Fotók: Partiumi Magyar Napok

Ezzel szinte egy időben, a Yard teraszán családias hangulatú, vidám könyvbemutató zajlott, melyen Gergely Edó kolozsvári íróval és legújabb kötetével ismerkedhetett meg a hallgatóság a Fülöp Andrea vezette beszélgetésből. Azoknak sem volt okuk panaszra, akik inkább a filmes világban merültek volna el, ugyanis a Tűzoltótorony lábánál este a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet és média szakos végzős hallgatóinak vizsgafilmjeit vetítették le, a Partiumi Filmélmények első nagyjátékfilmje pedig Nagy Viktor Oszkár vígjátéka, a Becsúszó szerelem volt.

A 20. Partiumi Magyar Napok hivatalos megnyitójára a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren felállított színpadon került sor. A közönséget a házigazdák nevében először Pataki Csaba, a Szatmár megyei tanács elnöke köszöntötte. Beszédében felidézte a kezdeti évek nehézségeit, hisz a rendezvény a maga nemében úttörőnek számított egész Erdélyben, nem állt előtte a mások által már kitaposott út, viszont ennek ellenére is sikerült hagyománnyá formálni egy olyan ünnepet, amely minden évben egyre nagyobb sikerrel mutathatja be magyar értékeinket.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere is felidézte, „húsz évvel ezelőtt azért hoztuk létre ezt a rendezvényt, hogy bemutassuk értékeinket, hagyományainkat, újra felelevenítsük nemzeti és helyi történelmünket, bemutassuk rég elfeledett mesterségeinket, gyermekjátékainkat, zenéinket, táncainkat, s nem utolsó sorban gasztronómiai értékeinket is”. A polgármester kiemelte, örül annak, hogy a közönség kitartott mellettük ebben a 20 évben. „Nem volt könnyű, hisz ha visszatekintünk, mindez egy egészen kicsi rendezvényből nőtte ki magát egy nagy, közép-európai fesztivállá” – mondta a városvezető.

A házigazdák beszédei után a Sissi, a magyarok királynéja című előadás következett. A Monarchia Operett nagysikerű produkciójának lebilincselő látványvilága és a művészek által közvetített színes dalcsokor óriási sikert aratott Szatmárnémetiben is – fogalmaznak közleményükben a Partiumi Magyar Napok szervezői.

A rendezvénysorozat további részében is színes programkínálattal várnak mindenkit. A programról a partiuminapok.ro weboldalon, illetve a rendezvény Facebook-oldalán lehet többet megtudni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?