Zorán, Parno Graszt, Ladánybene 27: hamarosan startol a jubileumi Partiumi Magyar Napok

Augusztus 18. és 22. között Szatmárnémeti ismét megtelik élettel, hiszen immár huszadik alkalommal rendezik meg idén a régió egyik legjelentősebb kulturális és szórakoztató rendezvénysorozatát, a Partiumi Magyar Napokat. A jubileumi PMN kínálatából ebben az évben sem hiányoznak a nagyszerű színházi előadások, a látványos gyerekprogramok, visszatér a minden korábbinál hangulatosabbá varázsolt Borudvar, és ismét együtt énekelhetjük a legnépszerűbb slágereket kedvenc előadóinkkal. Mutatjuk is, mi mindent tartogat az érdeklődők számára az idei régióünnep.

Színházi előadásokkal indul az idei PMN-élmény

A Partiumi Magyar Napok programkínálatában most is kiemelkedő helyet foglalnak el a színházi előadások, a régióünnepet augusztus 18-án, 21 órakor a Monarchia Operett Sissi, a magyarok királynéja című produkciója nyitja meg. A Kerényi Miklós Gábor rendezte darab lebilincselő látványvilággal, egyedi koreográfiákkal és komoly zenei hangzással érkezik majd Szatmárnémetibe, a közönség pedig olyan nagyszerű színészek pazar előadását élvezheti majd, mint Denk Viktória, Árvai Dániel, Kerényi Miklós Máté vagy épp a Kossuth- és Jászai Mari-díjjal is kitüntetett Oszvald Marika.Sissi, a magyarok királynéja

Augusztus 20-án 18 órától a szatmári Északi Színház Harag György Társulatának évadnyitó gálájára várják a színjátszás szerelmeseit. Az eseményre több produkcióval is készülnek a haragosok, így a közönségnek lehetősége lesz a társulat minden tagját viszontlátni a színpadon. A gála után nem marad el az immár hagyománnyá nemesedett zsíroskenyér-vacsora sem, melyen néhány finom falat és egy pohár bor társaságában kötetlenül lehet majd beszélgetni a szatmári színművészekkel. Augusztus 21-én, 18 órától pedig a Partiumi Magyar Napok ötletgazdája, azaz Bódi Attila Lázadni veletek akartam című regényének színpadra alkalmazott változatát tekintheti meg a közönség a Yorick Stúdió bemutatásában.

Nem csak a színpad, de a mozivászon is életre kel

Idén két nagyjátékfilmmel jelentkezik a Partiumi Filmélmények, de a kolozsvári Sapientia EMTE filmszakán végzett szatmári fiatal tehetségek alkotásait is megtekintheti majd a közönség a Tűzoltótorony tövében kialakított szabadtéri moziban. Az augusztus 18-i vetítésen 21 órától Képíró Dorottya rendező és Kiss Mihály operatőr Mielőtt kirepülsz című rövidfilmje, majd Frunza Roland rendező és Nagy Róbert operatőr Fátum című alkotása látható, az est nagyjátékfilmje pedig a Nagy Viktor Oszkár által rendezett vígjáték, a Becsúszó szerelem.

A Filmélmények második estéjén szintén 21 órakor sejlenek fel az első képkockák a mozivásznon. Először Kegyes Nicholas rendező és Madarász Ákos operatőr Lázálom című vizsgafilmjét, majd a Polacsek Zsófia által írt és rendezett, illetve Nagy Róbert által fényképezett A madarak nem tévednek el című alkotást vetítik. Az est nagyjátékfilmje a Szász Attila által rendezett romantikus thriller, történelmi film, az Apró mesék lesz.

A gyerekek sem maradnak szórakozás nélkül

A PMN mindig is a régió egyik legcsaládiasabb ünnepe volt, melyen nem csak a felnőttek, de a gyerekek is kiválóan szórakozhattak. Annak érdekében, hogy ez az idei évben is így legyen, az állandó programok mellett a szervezők bábelőadásokkal, mesés koncertekkel és kesztyűs játékokkal is készülnek a legkisebbeknek. Csütörtökön velünk lesz például az Álomzug Társulás, mely 10 órakor az Álomcirkuszt, 19 órától pedig Az aranyszőrű bárányt mutatja be a Tűzoltótorony árnyékában. Pénteken 10-től a szatmári Brighella Bábtagozaté lesz a főszerep, mely egy méltán népszerű előadással, Az égig érő fával kedveskedik a gyerekeknek.Fotók: a PMN Facebook-oldala

Szombattól a gyerekprogramok átköltöznek a Kossuth-kertbe. Az előadások sorát e helyszínen 11 órakor a Veronaki Zenekar Cifra Palinta című koncertje nyitja meg, majd 12 óra 30 perctől a Griff Bábszínház nevetteti meg a közönséget a Csalóka Péterrel. A zalaegerszegi bábszínház azonban az előadás végeztével még nem búcsúzik a szatmári közönségtől, ugyanis 20 óra 30 perctől visszatérnek a Széttáncolt cipellőkkel. Az elsősorban gyerekeknek szánt előadások sorát az Aranyszamár Bábszínház zárja, mely egy különleges kesztyűs játékkal, a Vackorral készül erre az alkalomra.

Tágasabb Borudvarban kóstolhatók a régió legfinomabb nedűi

A Partiumi Magyar Napok helyszínei közül az egyik legnagyobb közönségkedvenc kétségtelenül a Borudvar lesz, ahol a baráti viszontlátások és éjszakába nyúló beszélgetések mellé a szervezők biztosítják a régió legzamatosabb nedűit és a kellemes muzsikát is. Annak érdekében pedig, hogy a közös élmény a korábbiaknál is kiemelkedőbb legyen, a borászok idén egy még tágasabb, még hangulatosabb zöldövezetben várják majd a borbarátokat a Kossuth-kert hűs árnyat adó fái alatt.

A Borudvar azonban nem csak a baráti koccintásoknak lesz majd kiváló helyszíne, hanem a rekeszizmokat és agytekervényeket megmozgató programoknak is, pénteken 17 órakor ugyanis Badár Sándor, a Dumaszínház egyik legnépszerűbb humoristája lép majd színpadra, szombaton pedig Kovács Zsolt, Erdély közkedvelt kvízmestere teszi mérlegre a játékosok honismeretét. A régióünnep zárónapján a szatmári politikusok is tiszteletüket teszik a Borudvarban, ahol a korábbi évek hagyományát megtartva ismét egy hűsítő fröccsre várják mindazokat, akik a helyi problémákról egy pohár finom ital mellett kötetlenül, a közérthetőség és nyitottság jegyében beszélgetnének.

A Kossuth-kertben azonban nem csupán a régió legízletesebb borait lehet majd megízlelni, ugyanis a pincészetek mellett jelen lesznek a Szatmári Termék védjeggyel rendelkező termelők és kézművesek is, kik olyan egyedi, helyi termékeket és portékákat kínálnak, amelyek nem találhatóak meg az üzletek polcain. Hazai borok és pálinkák, többfajta méz, ízletes húsok és hústermékek, natúr kozmetikumok, kézzel készített ékszerek és egyéb érdekes termékek is várják majd az érdeklődőket a hétvégi vásáron.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Koncertek a zene szerelmeseinek

Aki már legalább egy PMN-en megfordult, nagyon jól tudja, hogy a szervezők a koncertek összeállítása során mindig arra törekszenek, hogy minden korosztály megtalálja azt a műfajt, amit a leginkább közel érez magához. Ennek jegyében pénteken velünk lesz a The Minds, az Intim Torna Illegál, Nági, a The Phoenix és a Góbé Zenekar is. A szombat hasonlóan gazdag lesz zenei felhozatalban, hisz színpadra lép a Kowalsky meg a Vega, a Konyha és a Kaukázus is. A régióünnep zenei programsorozatát pedig egyértelműen a vasárnap koronázza meg, amikor is a Ladánybene 27, Janicsák Veca, a Parno Graszt és Pfeifer Melany fog gondoskodni a szórakozásról, a jubileumi régióünnep zárókoncertjén pedig nem mást köszönthetünk majd városunkban, mint Zoránt, akinek igényes zenéje és a tartalmas dalszövegei minden korosztály számára értékes üzenetet hordoznak.

A Partiumi Magyar Napok az előadásokon és koncerteken túl rengeteg állandó programot tartogat a résztvevők számára, ezért mindenképp érdemes felkeresni a partiuminapok.ro honlapot, ahol  legfrissebb újdonságok mellett a teljes programfüzetet is át lehet lapozni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?