Erdély legjei – Szatmár megye: a szatmári ifjúsági, kulturális rendezvények (VIDEÓ)

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

Szatmárnémeti alapjában véve változott meg az elmúlt években és vált kulturális várossá a rendezvényei által, amelyek egyrészt más városokból vonzanak be résztvevőket, másrészt otthon tartják a szatmári polgárokat – véli Kereskényi Gábor polgármester, akivel a Szatmárnémetiben megszervezett eseményekről beszélgettünk Erdély legjei sorozatunkban. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

„Négy évvel ezelőtt az egyik legnagyobb kritika a várossal kapcsolatban az volt, hogy ez egy halott város, Szatmárnémetiben semmi nem történik. Onnantól kezdve büszkén mondhatjuk azt, hogy évente több mint száz kulturális, ifjúsági rendezvényt szervez a város, illetve azok a civil szervezetek, amelyeket támogatunk. Úgyhogy mindenki már jó előre beírja a naptárába, hogy mikor kell Szatmárnémetibe jönnie, a szatmáriak pedig azt, hogy mikor maradjanak” – mondta a polgármesterjelölt. 

 

Jelenleg ezek a rendezvények a járvány miatt kihívás elé kerültek, de a köztereken szokták megrendezni az Utcazene fesztivált, a Karácsonyi vásárt és a Mesterségek utcáját, a Kossuth-kertben pedig a Családi hétvégét és a Partiumi Magyar Napokat tartják. Ezek mind olyan rendezvények, amelyeken több tízezer szatmári és a városba látogató személy vesz részt, sok esemény már regionális szintre nőtte ki magát.

Az Utcazene fesztivál színességével vált emlékezetessé, illetve azzal, hogy nemcsak a rendezvény gödörben szoktak koncerteket tartani, hanem például a Szamoson is zenéltek egy úszó színpadon, illetve annak is nagyon sokan csodájára jártak, amikor egy zongorista biciklin kerekezett végig a város főterén, miközben játszott a hangszeren.

„A Partiumi Magyar Napok arról szól, hogy megmutassuk közösségünk értékeit, hogy a magyarság miről szól, és melyek azok a kulturális értékeink, történelmi hagyományaink vagy éppen gasztronómiai értékeink, amelyeket meg kell mutatnunk. Ezeket nemcsak az itt élő magyaroknak, és az idelátogatóknak szeretjük megmutatni, hanem az itt élő románoknak is, akik szintén nagy szeretettel látogatják a rendezvényeinket” – emelte ki Kereskényi Gábor. 

A Karácsonyi vásárt már négy éve szervezik, fényjátékoktól koncertekig évről évre sok mindennel készülnek: termelők árulják portékáikat, és olyan koncerteket szerveznek, amelyek mind a magyar, mind pedig a román lakosság számára kedvesek. Ugyanakkor ez nagyon jó alkalom arra is, hogy együtt legyenek a szatmáriak, a családok. A Családi hétvége rendezvény szintén lehetőséget teremt minőségi időtöltésre, a Kossuth-kertbe a családok kivonulhatnak bográcsozni, különféle hangulatos programokon vehetnek részt. 

„Szatmárnémeti alapjában véve változott meg, és a fesztiváloknak köszönhetően is egy kulturális város lett, egy olyan város, amely ezek által megmutathatja saját arcát, értékeit és polgárainak értékeit. Én azt gondolom, hogy a fesztiválok által is hozzájárultunk ahhoz, hogy a szatmáriak is büszkék legyenek saját városukra, és ami nagyon fontos az az, hogy tudják, miért érdemes itt lenni, miért érdemes visszajönni. Nagyon sok szatmári, aki elkerült innen, nagyon szívesen jön vissza a Partiumi Magyar Napokra, hogy ha csak néhány napra is, de egykori otthonában lehessen” – véli Kereskényi Gábor.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?