Örök hűség – zenés filmet mutattak be Trianonról Csíkszeredában

A magyarországi, június 4-i, a Nemzeti összetartozás napjára időzített televíziós premiert követően Csíkszeredában is bemutatták az Örök hűség című zenés filmet. A pénteki vetítés után a nézők a film zeneszerzőjével, Cári Tiborral találkozhattak.

A trianoni békediktátum okozta trauma egyik legújabb feldolgozását, az Örök hűség című, műfaját tekintve zenés színház-filmet mutatták be pénteken Csíkszeredában a 6. Filmszereda Székelyföldi Mozgókép Fesztivál keretében.

A produkció alapját a 2020-ban bemutatott exkluzív online előadás, a Budapesti Operettszínház Szétszakítottak című musicalje adta – mondta el a bemutatót követő közönségtalálkozón Cári Tibor, székelyudvarhelyi születési zenész, zeneszerző, aki a film dalainak zenéjét írta. A film valós történeten alapul, középpontjában egy három fiút nevelő temesvári értelmiségi család élete áll. A zenés játék alapját Dér Zoltán kordokumentumként szolgáló önéletrajza adta, majd Dolhai Attila ötlete nyomán, Németh Ákos filmforgatókönyve alapján 73 perces filmet készítettek belőle, hangzott el az előzményekkel kapcsolatosan. Cári Tiborral (jobbra) Günther Ottó beszélgetett | A szerző felvétele

Érdekesség, hogy a forgatás végéig a Szétszakítottak munkacímet viselte az alkotás. A stábtagok között megtalálhatók az Operettszínház kiválóságai: Janza Kata, Gubik Petra, Földes Tamás, Dénes Viktor, Sándor Péter, Oszvald Marika, Melis Gábor, Mészáros Árpád Zsolt. A zenés történelmi filmben feltűnik a színház főigazgatója, Kiss-B. Atilla is, és jelentős főszerepet kap a tizenkét éves Németh Marcell.

A film bemutatja a kort, a helyszínt és a főhősök társadalmi helyzetét, a környezetüket, melyben egyik pillanatról a másikra minden semmivé lesz. A polgári miliő, az évszázados tradíció egy csapásra szertefoszlik, amikor a Temesváron élő, jól szituált értelmiségi család kényszerűségből elhagyja az otthonát, és a vagonlétet választja Budapesten, a Keleti pályaudvaron, azaz az örök hűséget ahelyett, hogy aláírja a Román Királyság iránti hűségnyilatkozatot.

A fekete-fehér alkotás 14 dalbetétet tartalmaz. Cári Tibor kihangsúlyozta: nem musicalről van szó, inkább zenés filmről, ami számos színházi jegyet hordoz magán. A változatos műfajokat felsorakoztató dalok között hallhattunk tangót, érzelmes vagy éppen az őrlődést, az összetöretettséget, illetve a reményt kifejező szerzeményeket. A zeneszerző kiemelte: mindegyik dal közel áll hozzá, azonban az egyik legkedvesebb számára a „Lesz még ez az a föld…” című szerzemény.

A produkció televíziós bemutatóját követően az alkotók fontosnak tartották és tartják, hogy a Kárpát-medence minél több helyszínén bemutassák a filmet, hiszen Erdélyen kívül számos, a leszakított országrészt képviselő karakter feltűnik a vásznon Ungvártól Pozsonyig. Az utódállamok többségi társadalmának reakcióiról ugyanakkor Cári Tibor még nem tudott beszámolni, mint elmondta: erről még korai szót ejteni, nem volt olyan sok vetítés, hogy elegendő visszajelzés érkezett volna.

A közönségből érkezett kérdésre válaszolva Cári Tibor elmondta: a film záródala és az azt kísérő jelenetek éppen a szétszakítottság ellentétjét, az összetartozást, az akadályokat leküzdő összefogást és felemelő jószándékot szimbolizálja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?