Operagálával tiszteleg a 70 éves Selmeczi György előtt a Kolozsvári Magyar Opera

Operagálával tiszteleg a 70 éves Selmeczi György karmester, megbízott művészeti vezető előtt a Kolozsvári Magyar Opera társulata március 8-án, kedden 19 órától, közölte csütörtökön az intézmény.

A gálán Richard Wagner, Giuseppe Verdi, Kodály Zoltán, Orbán György és Selmeczi György műveiből adnak elő Barabás Zsuzsa, Covacinschi Yolanda, Egyed Apollónia, Székely Zsejke, Veress Orsolya, Balla Sándor, Laczkó Vass Róbert, Pataki Adorján, Sándor Árpád, Szilágyi János énekművészek közreműködésével.

Fellép a Kolozsvári Magyar Opera ének- és zenekara, valamint Kolozsvár Magyar Gyermekkórusa, a karigazgató Kulcsár Szabolcs, a hangversenymester Barabás Sándor, és Ferenczi Endre, a gyermekkar vezetői Fábián Apolka és Kálló Krisztián, az ügyelő Venczel Péter, a rendező Béres László, vezényel Horváth József, Jankó Zsolt, Incze G. Katalin és Kulcsár Szabolcs.Fotó: Márkos Tamás

„Én kolozsvári vagyok. Nekem a műfaj, az egész szakma, minden, amit eddigi életemben építettem, Kolozsvárról származik. Mindennek ez az alapja, mindennek ez az inspirálója, a szagok, a látvány, az emberek magatartása” – idézi Selmeczi Györgyöt az opera közleménye. „Új színt hoztál színpadunkra, új irányokat jelöltél számunkra, melyek mára hagyománnyá alakultak. Zenéből való léted által mi is szebben muzsikálunk. Élj soká!” – köszönti a 70 éves karmestert, zeneszerzőt Szép Gyula, az opera igazgatója.

„Zenéjét hallgatva, partitúráit olvasva eluralkodott rajtam az a ritka jó érzés, hogy olyan szerzővel van dolgom, aki hangvételében megtalálta a mögöttünk lévő nagy zenei múlt és a jelenkor ezerfejű kifejezőeszközeinek ötvözetét egy mai zenei anyanyelv kereteiben. Karmesteri működését illetően saját darabjaim megszólaltatása alkalmából többször volt alkalmam átérezni ugyanazokat a ritka jó érzéseket. Ha van zenei empátia, amit karmester egy kortárs zenemű bemutatásakor kimutathat, az Gyuriban megvan. Gyakori beszélgetéseink alatt elragadóan színes szókincse, lényeglátása, világos értékrendje másokkal és önmagával szemben maradandó emlékem marad. Sokoldalúságával csak munkabírása és vágtató életritmusa hasonlítható össze” – méltatja pályatársát Csiky Boldizsár marosvásárhelyi zeneszerző.

A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról. Az előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?