Olasz versenyző nyerte az Erich Bergel díjat

Trolton Davide vehette át a pénteken este lezárult Erich Bergel nemzetközi karmesterverseny fődíját a világhírű karmester özvegyétől, Bergel Ibolyától.

A nyertes 42 jelölt közül került ki. A selejtezők után két másik társával együtt lépett közönség elé a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarával. A nemzetközi zsűri, a koncertet követően döntötte el, azt, hogy kit választ abszolút győztesnek.

A fődíj az olasz Trolton Davidehez került, a második díjat Yagüe Jorge spanyolországi karmester vehette át, a versenyt támogató Maros Megyei Tanács alelnökétől, Kovács Mihály Leventétől. A harmadik helyre sorolt kínai Zhuo Xiaonak Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester nyújtotta át az elismerést. A zenekar kedvence díjat a Koreából érkezett Park Keuntae kapta – neki a filharmónia igazgatója György Levente adta át az oklevelet, de ugyanez a versenyző kapott egy 500 dollár értékű jutalmat Erich Bergel Amerikában élő és a hangversenyen jelen levő unokatestvérétől.

Trolton Davide nyerte az Erich Bergel díjat | Fotó: a marosvásárhelyi filharmónia Facebook-oldala

A filharmónia igazgatója, György Levente a nemzetközi karmesterverseny zsűrijének elnöke, a hangverseny előtt, kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy ő személyesen milyen szempontok szerint választott. Csak annyit mondott el, hogy egy szigorúan leszögezett szabályzatot betartva hallgatták meg és pontozták a jelölteket. Elárulta viszont, hogy az ő személyes elvárásainak megfelelő jelölt nem szerepel a hét tagú nemzetközi bizottság által kiválasztott első három között.

Később a színpadon, a műsorvezető ismertette az igazgató által megnevezett öt szempontot: jó ritmusérzékkel rendelkezik, kifogástalan hallása van, remek memóriája, impozáns megjelenése és kitűnő emberismerete.

„Erich Bergelnek mindene megvolt ezek közül és ezeket az értékeket keressük most is a versenyzőkben” – idézte György Leventét Palkó Attila.

A zsűri sorshúzással döntötte el, hogy a három esélyes milyen sorrendben lép fel a közönség előtt. A kínából érkezett Zhuo Xiao elsőként vezényelt, az olasz Trolton Davide második, míg a sorban harmadik a spanyolországi Yagüe Jorge állt a karmesteri dobogóra.

Fotó: a marosvásárhelyi filharmónia Facebook-oldala

A szervezők, versenyzők egyaránt megköszönték a zenekar feszített tempójú munkáját.

György Levente igazgató elmondta, a filharmonikusok általában egy teljes idény alatt dolgoznak 50 karmesterrel, most egy hétre jutott 42.

Az első két díjazott és a zenekar kedvence a következő idény keretében vezényelhet le egy-egy hangversenyt a Marosvásárhelyi Állami Filharmóniában – mondta még a direktor.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?