A nagyváradi Vernians csapat nyerte az idei Bölcs Diákok vetélkedőt

Március 22-24. között a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Református Kollégium közösen szervezte meg Kolozsváron a 14. Bölcs diákok vetélkedő országos szakaszát. A versenynek a Kolozsvári Református Kollégium adott otthont.  Az országos döntőn a megyei szakaszon nyertes legjobb 10 csapat vett részt, tanúbizonyságot téve kitartásról, kreativitásról, leleményességről és nem utolsó sorban bölcsességről – tudatták a szervezők.

A vetélkedő ünnepélyes megnyitóján Tasnádi István iskolalelkész arra buzdította a diákokat, hogy mindig átgondolva, „bölcsen” fontolják meg milyen alapra építenek, hiszen a felkészülés alapozza meg legjobban a biztos tudást. Nagy Magdolna, a Református Kollégium aligazgatója házigazdaként köszöntötte a csapatokat, sok sikert kívánva a versenyhez.

Fotók: a szervezők

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere a következő szavakkal biztatta a versenyzőket: „Arra bátorítalak benneteket, hogy élvezzétek minden pillanatát, és használjátok ki a felkínált lehetőségeket a legjobb tudásotok szerint! Legyetek nyitottak az új ismeretekre és élményekre, és ne feledjétek, hogy a versenyben való részvétel már önmagában is egy hatalmas siker.”

Markó Bálint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese a Bölcs diákok vetélkedő szakmai partnereként szólt a diákokhoz. Elmondása szerint nagy kihívás a képzelet és valóság témakörében megtalálni és jól kezelni a határokat, fontos kételkedni és jól kérdezni.

Kerekes Adelhaida Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a Bölcs diákok vetélkedő egy hiánypótló verseny, amely a tanügyminisztérium által elismert megmérettetések listáján szerepel, amelynek értelmében a győztes csapat tagjai ösztöndíjban részesülnek.

Mihályfalvi Katalin, a verseny értelmi szerzője, az RMDSZ oktatásért felelős ügyvezető alelnöke zárta a megnyitót: „Minden év újabb tapasztalatokat és egyben újabb kihívásokat hozott, és közben nem csak tudással gazdagodtunk, hanem perspektívával, érzelmi töltettel és emberi kapcsolatokkal is. Meg persze bölcsességgel és számos bölcs diákkal, akik kíváncsian kutatják környezetünk rejtelmeit, erőt és energiát fektetve egy minél mélyreható és átfogóbb világkép kialakításába.”

A 2023-2024-es tanévet lefedő interdiszciplináris tantárgyverseny idei témája a Képzelet és valóság volt. A megmérettetésre kijelölt regény Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita című műve, a feladatok témája a késő modernség irodalmának társadalmi és történelmi háttere, valamint a késő modernség epikája; lírai műfajok; görög és római istenek, Nagy Heródes, zsidó ünnepek, a Naprendszer, és a kémiai elemek.

A feladatlapok kitöltését követően a versenyző diákok és vezető tanáraik egy irodalmi témájú interaktív programon vettek részt Márton Evelin író, szerkesztő és Karácsonyi Zsolt költő közreműködésével a Bulgakov kávéházban, amelyet egy vezetett városnéző séta követett. A napot a Kolozsvári Állami Magyar Színházban zártuk, ahol a „Hegedűs a háztetőn” című előadást nézték meg a csapatok.

Az eredményhirdetésre a kollégium dísztermében került sor, amelyen Márton Katalin, a Communitas Alapítvány irodavezetője ismertette az alapítvány tevékenységét, mesélt a programokról, pályázati lehetőségekről, valamint ismertette a Bölcs diákok vetélkedő díjait. A résztvevő diákok és tanáraik könyvcsomagokat és okleveleket kaptak, a legjobb eredményt elérő öt csapat pedig ajándékutalványokkal is gazdagodott.

Ezt követően Molnár-Galaczi Júlia, a Református Kollégium tanára, a verseny feladatlapjainak kidolgozója elmondta: „Nehéz volt! Jó volt! Jó nehéz volt!”. Beszédében megjegyezte, hogy örül ezeknek a mondatoknak, hiszen ez azt jelenti, hogy sikerült újabb kihívások elé állítani a diákokat, sikerült olyan feladatlapot összeállítani, ami megmozgatta a képzelőerejüket és gondolkodásra, közös munkára ösztönözte őket. Kihangsúlyozta, hogy a könnyen elérhető dolgok nem fognak mély, hosszútávú nyomot hagyni a diákokban, de minden egyes akadály átlépésével épülnek, fejlődnek.

Az országos szakaszon jelenlévő csapatok mindannyian nyertesek, hiszen részt vehetnek a Communitas Alapítvány által július 22-29-e között Algyógyon megszervezett 14. Bölcs diákok élménytáborban.  Az első öt csapat pedig az Erdélyi Magyar Televízió vetélkedőjében mérheti össze tudását, ahol további nyereményekkel gazdagodhatnak.

A vetélkedő országos szakaszán dicséretben részesült A négy kalandor csapat, a szászrégeni Petru Maior Kollégiumból és a Nagykárolyi Elméleti Líceum IT Girls nevű csapata. Harmadik helyen végzett a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum csapata, a GÉNiuszok+, a második helyezést pedig a szilágysomlyói Simion Barnutiu Főgimnázium N.B.D.N.W csapata érte el.

A vetélkedő győztese a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnáziumot képviselő Vernians csapat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?