Várják a jelentkezőket a 13. Bölcs diákok vetélkedőre

Idén 13. alkalommal szervezi meg a Communitas Alapítvány a Bölcs diákok országos vetélkedőt. A verseny célja, hogy újra divatba hozza a diákok körében az olvasást, valamint hogy a kreatív feladatok révén arra sarkallja a tanulókat, hogy értelmesen használják az internetet.

A Bölcs diákok vetélkedő egy teljes tanévet felölelő verseny, amelyet a Communitas Alapítvány és a Kolozsvári Református Gimnázium a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel (BBTE) partnerségben szervez meg 2010-től. A döntőben részvevő csapatok egyhetes ingyenes élménytáborban vehetnek részt.

Lojewski Erika, Mihályfalvi Katalin, Kandó Noémi és Markó Bálint | Fotó forrása: Communitas Alapítvány Facebook-oldala

„Minden évben igyekszünk valamilyen újítást behozni a versenybe: az első években felsőoktatási partnerekkel színesítettük, 2015-től pedig a döntőt televíziós vetélkedő formájában szervezzük meg az Erdélyi Magyar Televíziónak köszönhetően” – mondta el Kandó Noémi, a Communitas Alapítvány pályázati irodavezetője a csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatón. Az idei esztendőben egy új honlappal kedveskednek a részvevőknek, ami színes, dinamikus és mobiltelefon-kompatibilis oldal, a remények szerint pedig a versenyzők számára megkönnyíti a feladatlapok megoldásainak feltöltését és kidolgozását, emellett a csapatok adatlapjait és a pontozási rendszert is átláthatóbbá alakították.

Mihályfalvi Katalin biológia-kémia szakos tanárnő, a Bölcs diákok vetélkedő ötletgazdája mesélt a verseny idei témájáról, ami a Képzelet és valóság címet kapta. „A cél az, hogy megtapasztalják azt a diákok, hogy minden lehetséges világ csupán a valóság tapasztalataira alapszik, tehát a valóság tapasztalatai által tudunk új világokat, új jövőt építeni. Ez a képzelet nemcsak a képzőművészet által mutatkozik meg, hanem megpróbáljuk feladataink által rávezetni őket arra, hogy megtapasztalják: a hétköznapi problémamegoldásokban is szükséges a képzelet, illetve a jövő megalapozásában is”, fogalmazott az ötletgazda. Az idei témát két tanéven keresztül boncolgatják majd a diákokkal, amire korábban már volt példa, és azért van szükség erre, hogy elég idejük legyen a diákoknak alaposan körbejárni az adott területeket – tette hozzá Mihályfalvi Katalin.

Markó Bálint, a BBTE rektorhelyettes szerint a Bölcs diákok vetélkedőben részvevők automatikusan beszerezhetnek egy olyan tudáscsomagot, amit fel tudnak használni ahhoz, hogy kijelöljék saját maguknak a pályájukat. „A képzelőerő, a kreativitás, a csapatmunka ezek mind olyan jellegű erősségei lehetnek egy diáknak, amik alapvetően meghatározók arra nézve, hogy ő milyen pályán fog továbbtanulni” – jelentette ki.

A sajtótájékoztatón részt vett Lojewski Erika is, aki három éven keresztül versenyzője volt a vetélkedőnek. Elmondása alapján „bölcs diáknak” lenni a középiskolás évek alatt „kihagyhatatlan dolog”. A bukaresti lány szerint a verseny összehozza az embereket, barátságok köttetnek általa és a feladatok révén olyan tudásra, tapasztalatra tehetnek szert, amire más környezetben nem tudnának.

A szervezők kiemelték, hogy nemcsak elméleti líceumok, hanem szakiskolák diákjainak is várják a jelentkezését, ugyanis a feladatok nem a meglévő tudást mérik fel, hanem a feltalálóképességet és a belefektetett munkát értékelik.

A vetélkedő három online fordulóból áll: iskolai, helyi és megyei szakaszból, amit a döntő, országos szakasz fordulója követ majd, és egy televíziós vetélkedő keretében kerül ki a győztes csapat. A szervezők 3-4 főből álló középiskolás csapatokat és vezető tanáraikat várják, akik november 13-áig adhatják le jelentkezésüket a bod.communistas.ro oldalán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?