Kovács András Ferenc tiszteletére költészeti díjat alapított a Látó folyóirat

Sajtótájékoztató keretében Szabó Robert Csaba, a Látó szerkesztője elmondta: Kovács András Ferenc életművének egy komoly része a Látó szépirodalmi folyóirat volt, amellett, és egyáltalán nem mellékesen Marosvásárhelyen alkotta meg költői életművének egy nagyon nagy részét.

Szabó Róbert Csaba hangsúlyozta, kötelességüknek érezték a költő nevét viselő díj létrehozását. Ez egy első lépés azon az úton, amely a költői hagyaték feldolgozására irányítja a figyelmet. A díj mögé felsorakozó városi és megyei önkormányzatok azt jelzik, hogy ez a hagyaték a városnak is és a megyének is rendkívül fontos, ugyanis Erdély a gazdátlan írói hagyatékok földje – mondta a szerkesztő, kijelentve: ha lemondunk ezekről a hagyatékokról, múltunk egy jelentős részét veszítjük el.

Fotók forrása: Soós Zoltán polgármester Facebook-oldala

A Látó soha nem volt könnyű helyzetben, hiszen a kultúra pénben nem mérhető, soha nem fogja megtéríteni a ráfordított anyagi támogatást – véli Szabó Róbert Csaba. Mint mondta, most könnyű helyzetben vannak, mert az önkormányzatok felismerték azt, hogy a szellemi bevétel a lényeges.

Codău Annamária szerkesztőségi tag közölte, a díjat azok a 65 év alatti magyarul alkotó költők kaphatják meg határon innen és túl, akiknek kiemelkedői költői tevékenységét a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés és nem utolsósorban a nyelvnek a mesteri kezelése és a közéleti érzékenység jellemzi. Ezek mind fellelhetők Kovács András Ferenc munkáiban – tette hozzá.

A kétezer euró összértékű díjat évente egyszer, a magyar költészet napján adják át.

A kuratórium tagjai: André Ferenc – költő, Balázs Imre József – költő, szerkesztő, egyetemi tanár, Markó Béla – költő, Mészáros Márton – irodalomtörténész, a Digitális Irodalmi Akadémián belül a Kovács András Ferenc szócikk és életmű gondozója, Porogi Dorka – színháztudományi szakember, Kovács András Ferenc özvegye, Szabó Róbert Csaba és Codău Annamária szerkesztők.

A díj támogatója a Maros megyei és a marosvásárhelyi önkormányzat. A díjazott nevét minden évben április 11-én a hozzák nyilvánosságra. A díjkiosztóra idén április 13-án kerül sor.

A sajtótájékoztatón a Maros Megyei Tanács alelnöke, Kovács Mihály Levente üdvözölte a díj létrehozásának ötletét, majd elmondta, a kultúrát nem szabad pénzbe mérni, de pénzbe kerül, az elmúlt mandátumban sikerült szintet lépni és nagyobb támogatást nyújtani az alárendelt kulturális intézményeknek. A tanácsnak alárendelt kulturális intézmények tevékenységének koordinálásával megbízott alelnök hangsúlyozta, nem volt kérdés a megyei tanács részéről, hogy ezt a díjat támogatja. Úgy véli, a megyei kulturális élet legfontosabb mecénása a megyei tanács. Reméli, hogy ez a díj évtizedekig fennmarad.

Soós Zoltán marosvásárhelyi polgármester közölte, nem csupán a költészet iránti tisztelete, hanem személyes kötődés miatt is örül annak, hogy a nemrég elhunyt Kovács András Ferenc emléke fennmarad. A városvezető elmondta, a város megtisztelőnek érzi, hogy KAF Marosvásárhelyt választotta alkotói munkája helyszínéül és reméli, hogy az ösztöndíj mellett sikerül elérni, hogy majd marosvásárhelyi utca viselje nevét. Mi élvezői fogyatsztói vagynk annak amit ő alkotott. Akik itt maradunk a világban azoknak az a dolga, hogy továbbvigyük a munkát.

Vida Gábor főszerkesztő elmondta, a díjat a Látó szépirodalmi folyóirat és az Aranka György Alapítvány hozta létre.

Szerinte az első díj odaítélése mindig könnyű. A későbbiekben derül ki, hogy jól választottak-e vagy sem.

A díj nem pályázható, a már említett szakmai grémium követi a költők munkásságát és dönt ez elismerés odaítéléséről.

Kovács András Ferenc 2023 december 30-án, hunyt el. A Kossuth-díjas, Artisjus irodalmi nagydíjas erdélyi költő, esszéíró, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja volt. Szatmárnémetiben született, a rendszerváltás után néhány hónapig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház aligazgatója (a magyar társulat művészeti vezetője), a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat versrovatának szerkesztője és 2007-től a lap főszerkesztője volt.

(Nyitókép forrása: Lackfi János Facebook-oldala. Fotó: Czimbal Gyula)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?