Egy meghurcoltatott karmester nyomdokai

Marosvásárhelyen megkezdődött az Erich Bergel karmester nevét viselő nemzetközi karmesterverseny. A rendezvény célja megtalálni azt a versenyzőt, aki a legméltóbb arra, hogy a világhírű, erdélyi származású karmester nyomdokaiba lépjen.

Erich Bergel volt a kolozsvári nemzeti filharmonikus zenekar és a Nordwestdeutsche Philharmonie vezető karmestere, majd a berlini Hochschule der Künste tanára, és korának leghíresebb zenekarainak vendégkarmestere.

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia, az Associazione Artes és a Kult Mind Egyesület által szervezett karmesterversenyre 38 ország 246 versenyzője nevezett be. A végső megmérettetésre 19 ország 42 karmesterét hívták meg. A nemzetközi zsűri hétfőn hallgatta meg az első 22 jelöltet, kedden a további 22 versenyző kerül sora.

Fotó: A szerző felvétele

A filharmónia igazgatója, György Levente hétfőn sajtóértekezleten elmondta, szeretnék Marosvásárhelyt ezen a héten a klasszikus zene világtérképére helyezni. A verseny első és második helyezettjének illetve a zenekar által kiválasztott karvezetőnek lehetőséget adnak arra, hogy megcsillogtassák tudásukat a marosvásárhelyi filharmóniában, egy szimfonikus hangverseny keretében.

Erich Bergel életét a zene határozta meg. 1959-ben letartóztatták, mert Haydn-oratóriumot vezényelt a kolozsvári Farkas utcai templomban. Közel három és fél évig börtönben ült, ebből az első telet az al-Dunánál töltötte sok más társával együtt, ahol a térdig érő jeges vízben vágták a nádat. Onnan Nagyváradra vitték. Láncra verve, egyedül ült a cellájában, és csak a Kunst der Fuge segített rajta. Újságpapírból kis cetliket kapott az őröktől, ceruza is került, és ekkor kezdte megkomponálni és összerakni Bach utolsó, befejezetlen fúgáját. Három és fél év után amnesztiával szabadult, majd visszahívták a kolozsvári zenekarhoz – trombitásnak. Az amerikai karmester, Fritz Mahler, a nagy Mahler rokona Kolozsváron vezényelt, ám megbetegedett az egyik koncert előtt, és Erich ugrott be helyette, megmentette a koncertet. Így lett újra karmester. Egész életében a vezénylés mellett Bach utolsó fúgájával foglalkozott, a halála előtt egy héttel is talált a saját munkájában hibát – mesélte korábban a karmester özvegye.

Erich Bergel élete utolsó-előtti hangversenyén a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarát vezényelte. A róla elnevezett díjért folyó verseny főtámogatója a Maros Megyei Tanács. Az intézmény alelnöke, Kovács Mihály Levente elmondta, sikerült szintet lépni, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia nem csupán az ország legjobbjai közé tartozik, de nemzetközileg is elismert. Szerinte a filharmonia művészeinek és vezetőinek munkája által méltán vannak jelen a nemzetközi palettán és biztosította őket arról, hogy a továbbiakban is számíthatnak a megyei önkormányzat támogatására.  

Hangsúlyozta, fontosnak tartja, hogy a Maros Megyei Tanács továbbra is a kulturális élet legfontosabb mecénása legyen. Idén sikerült 3000 euróval növelni a rendezvény finanszírozást. Míg két évvel ezelőtt 60.000 lejjel most 75.000 lejjel támogatják a rendezvényt

Fotó: A szerző felvétele

A Kult Mind Egyesület elnöke, Ferenc Mária elmondta, hagyományt szeretnének teremteni, mert ez a város megérdemli. Két évvel ezelőtt álmodtak egy merészet, ma már nem álom, hanem valóság. A rendezvény főszervezője ugyanakkor elmondta, mindez nem jöhetett volna létre, ha nem állnak mellé az intézmény vezetői, a zenekar és a megyei tanács. Külön kiemelte Kovács Mihály Levente alelnököt, aki két évvel ezelőtt megelőlegezte nekik a bizalmat és támogatta az ötletet. A kultúra sok pénzbe kerül és támogatók nélkül ezt nem lehetett volna megszervezni – hangsúlyozta Ferenc Mária.

Erich Bergel özvegye, Bergel Ibolya meghatódva köszönte meg, hogy a verseny által tovább örökíthetik a férje nevét. A meghurcoltatott, sokat szenvedett karmester szívében mindig erdélyi maradt, ahogy a határokat megnyitották első útja Kolozsvárra vezetett, mert ő itthon érezte jól magát - tette hozzá az özvegy.

A karmesterverseny díjátadóval egybekötött gálaműsora április 12-én, pénteken 19 órakor leszer a Marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében. Az est keretében az Marosvásárhely Állami Filharmónia Szimfonikus Zenekarát a verseny győztesei vezénylik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?