Nagy lépés a filmkultúrában: mozgóképmúzeum nyílik Kolozsváron

A térség első mozgóképmúzeumát mutatták be Kolozsváron. A Xantus Alapítvány által megálmodott múzeum első filmtörténeti tárlata a Szabók bástyája emeleti kiállítóterében tekinthető meg. A kezdeményezés megálmodója Xantus Áron filmrendező, operatőr, producer, aki nem tudott részt venni az eseményen, így apja, Xantus Gábor társalapító mutatta be a projektet.

Xantus Gábor filmkészítő elmondta, a múzeum létrehozatalának elsődleges célja a filmbeli világ értékeinek a megtartása. Kifejtette, eddigi pályáján rengeteg olyan esetnek volt szemtanúja, amikor értékes filmanyagokat, fényképeket, filmtekercseket dobtak ki. A múzeum ezen értékek megmentését szolgálja.

A szerző felvételei

Azt is elmondta, hogy fiával együtt évekig, évtizedekig gyűjtötték a különböző kamerákat, amelyek most a tárlat részét képezik. A filmkészítő kiemelte, a tárlat és a múzeum ötletének bemutatása még nem egyenlő ennek megnyitásával. Elmondta: a mozgóképmúzeum beindítása még folyamatban van, az út elején járnak, azonban úgy gondolja, a filmtörténeti tárlat megnyitásával sikerült megtörni a jeget.

Xantus Gábor elmondta, az utóbbi száz évben nem igazán volt példa ilyen jellegű múzeumok alapítására. Úgy véli, ez egy mérföldkő a filmes szakma, valamint az erdélyi magyarság számára egyaránt.

„Nagyon sok keserűséggel tölt el az, hogy a magyarországi Nemzeti Filmintézet vezetősége nem állt a kezdeményezés mellé. Ezt én nem kommentálom, destruktív hozzáállásnak tartom, viszont mellénk állt a romániai filmes szakma, a Romániai Filmművészek Szövetsége, a Nemzeti Filmközpont is. Sajnálom, hogy a magyarországi filmes szakma nem érzi, nem érezte ennek az eseménynek a jelentőségét” – mondta Xantus Gábor.

A kiállított gyűjtemény legkülönlegesebb darabjáról úgy nyilatkozott: „A legmonumentálisabb darabnak azt tartom, amit Áron fiam szerzett meg, egy hordozható, 35 milliméteres filmvetítő gépet. Olasz típusú, az 1920-as évek elején kezdték el gyártani. Több típusa született ennek a gépnek. Ez azért érdekes ez, mert ilyen típusú vetítőgépekkel járták annak idején Kolozsvár filmesei Erdély falvait, és vetítették a filmeket” – fejtette ki Xantus Gábor.

Az eseményen felszólalt dr. Laurențiu Damian egyetemi tanár, filmrendező, a Romániai Filmművészek Szövetségének (UCIN) elnöke, aki elmondta: amiben csak tudnak, hozzájárulnak a mozgóképmúzem gyarapításához: felszerelésekkel, plakátokkal, olyan intézmények felkeresésével, amelyek rendelkeznek azokkal a kamerákkal, filmfelvevő gépekkel, melyekkel annak idején a nagy filmrendezők, operatőrök dolgoztak.

„Több mozgóképmúzeumban jártam már – Prágában, Lisszabonban, Franciaországban –, amelyek a kultúra, a megnyugvás terei voltak: lenyűgöző videókönyvtárakkal, rendkívüli antik felszerelésekkel, újdonságokkal és rengeteg olyan értékkel, amelyet a kolozsvári mozgóképmúzeum is kétség kívül nyújtani fog majd” – tette hozzá  Dr. Laurențiu Damian.

Dr. Alexandra Rus művészettörténész, egyetemi tanár Xantus Gábor és Xantus Áron munkásságát rendkívül fontosnak tartja a romániai filmkultúrában, hiszen az alapítványon belüli kezdeményezéseikkel, illetve dokumentumfilmjeikkel értéket teremtenek a filmes világban. Hozzátette: Kolozsvár nagyon erős filmtörténeti múlttal rendelkezik, amely nagy mértékben hozzájárulhat a múzeum tartalmi részéhez.

Bitay Enikő, az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnöke elmondta, megtiszteltetés számára, hogy partnerként részt vehet egy ilyen kiváló kezdeményezésben. Kifejtette, a Jordáky Lajos hagyatékának részét képező Janovics-irathagyaték digitalizált anyagaival járultak hozzá eddig a múzeum születéséhez.

„A feldolgozott és jegyzékkel ellátott iratanyagban személyes iratait, kéziratait, levelezésének egy részét, valamint a filmgyártással kapcsolatos dokumentumokat és felvételeket találhatunk. Ma ezzel a kiállítással Janovics Jenő születésének 150. évfordulójára is emlékezhetünk” – mondta Bitay Enikő.

Demian József filmrendező egyenesen Ausztráliából jelentkezett be az ünnepi eseményre, hogy gratuláljon az alkotóknak és mindazoknak, akik hozzájárultak e hiánypótló kezdeményezés megvalósulásához. Szerinte biztosan nagy élményeket nyújt majd a fiatal filmkészítők és az idősebb generációk számára egyaránt.

Az rendezvényen dr. Buglya Sándor érdemes művész, egyetemi tanár, filmrendező, producer videóüzenetben elmondta, fontosnak tartja a Xantus Alapítvány kezdeményezését, hiszen úgy véli, ez valójában olyan fiataloknak is szól, akik lehet, hogy ebben a múzeumban ismerkednek majd meg  a filmtörténet csodálatos száz évével, illetve itt tudják meg, hogy Kolozsvár a magyar filmgyártás bölcsője volt.

„Manapság, amikor megtörtént az információs robbanás, az egész világ a számítógépünk képernyőjén vagy a mobiltelefonunk apró kis képernyőjén jelenik meg, és egy mozgókép cunami dönt el bennünket. Ennek az a káros hatása van, hogy a közösségi filmnézést, a mozgást igencsak háttérbe szorította. Ilyenkor érdemes egy pillanatra megállni, lelassulni, és egy kicsit megnyugodva visszatekinteni a múltba, megnézni, hogy mit hagytak ránk elődeink” – fejtette ki Dr. Buglya Sándor.

Az eseményen Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere is részt vett, aki reméli, hogy a mozgóképmúzeum, ami egyelőre még csak körvonalazódik, mihamarabb meg is fog valósulni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?