Nagy koncert, kis közönség: Nagyváradon lépett fel Jan Garbarek

A világ egyik legjobb szaxofonosának tartott Garbarek mellett meg egy dzsessz csillag, Trilok Gurtu is fellépett.

Jól taktikáztak a nagyváradi European Music Open fesztivál szervezői, amikor úgy döntöttek, hogy a napok óta esős idő ellenére szabadtéren tartják meg a kedd esti Jan Garbarek koncertet. Nem mintha a színház patinás terme nem lehetett volna megfelelő helyszín, de hangulatban nem versenyezhet a Szent László (Unirii) térrel, ahol a Moskovits Adolf-palota, a Holdas templom és a Szent Miklós görög-katolikis székesegyház szolgált a rendezvény díszletéül a hűvös, nyárvégi éjszakában.

Abban viszont erősen elszámították magukat a szervezők, hogy 1 500 széket helyeztek el a tér közepén elkerített nézőtéren, arra számítva, hogy a világ valószínűleg leghíresebb szaxofonosa elegendő vonzerőt jelent majd a nagyváradi közönség számára. Nem jelentett, a nézőtér csak mintegy kétharmad részben telt meg. Ebben tulajdonképpen semmi meglepő nem volt, Nagyváradon nem volt és jelenleg sincs kultúrája, népes közönsége a dzsessznek.

Akik eljöttek, roppant magas színvonalú produkciót, tökéletesen kimunkált muzsikát hallhattak. A norvég szaxofon-zseni Rainer Brüninghaus zongorista, Yuri Daniel gitáros és Trilok Gurtu dobos-ritmushangszeres társaságában lépett fel. Bár előbbi kettő is virtuóz zenész, a legnagyobb ovációt Trilok Gurtu kapta, show-elemekkel fűszerezett briliáns szólójáért, melyben egy vízzel telt veder is szerepet kapott. Garbarek és indiai zenéstársának zenei dialógusai is élményszámba mentek.

A megszólaltatott zene színvonalát bizonyítja, hogy a koncert annak ellenére volt izgalmas, hogy a közönséggel való verbális kommunikáció terén Garbarek és társai alulról közelítettek a nullához, ami alól még az egyébként expanzív Trilok Gurtu sem volt kivétel.               

A European Music Open egyik szervezője a nagyváradi turizmus fellendítésére, az önkormányzat által létrehozott Aptor. Garbarek felléptetése a fesztiválon egyértelműen a város idegenforgalmi brandjénak a felépítését célzó stratégia része volt, Váradnak kulturális turisztikai célpontként való népszerűsítését célozta. Az ötlet jó volt, elvégre Garbarek korábban csak a gărânai fesztiválon lépett fel Romániában, s Trilok Gurtu sem visszajáró vendég Erdélyben, bár már járt Kolozsváron, pár éve Al Di Meola társaságában koncertezett Kolozsváron.

Szeptember 6-án a világhírű tenor, Jose Carreras fog fellépni a Szent László téren, akkor lehet, szűknek is bizonyul majd a nézőtér. Még szerencse, hogy a tér tágas, élvezhetik a koncertet azok is, akik sokallják a 80 és 200 lej közti jegyárat, illetve oltatlanként nem léphetnek be a korlátokkal kijelölt nézőtérre.

(Nyitókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?