banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Milyen a szatmári hidegkávé? Kovács Zsolt kötetéből ez is kiderül, az olvasó pedig derül

Novelláskötete jelent meg a Guinness-rekorder erdélyi kvízmesternek: 33 életszagú kocsmasztori, erdélyieknek, erdélyiekről.

Kovács Zsoltot, azaz Kozsót, a kvízmestert az erdélyi (kocsma)értelmiség köreiben felesleges bemutatni, az Erdélyi Kvízbajnokság szervezője és kvízmestere ismert Szatmárnémetitől Kolozsváron át egészen a székelyföldi városokig. Most viszont új szerepben mutatkozott be: íróként. Hidegkávé című novelláskötete nemrég jelent meg.Kovács Zsolt egy olvasójával | Fotók: https://kovacszsolt.ro/

Azoknak pedig, akik nem ismernék: Kovács Zsolt a csíki diákévek és a kolozsvári egyetemi évek után Szatmárnémetibe érkezett, ahol a szerelem és a munka várta. Azóta mindkettőt lecserélte, elvett egy sváb lányt, így – ahogy mondani szokta – életében először van félretett pénze. A szatmári tartózkodás alatt lett belőle kvízmester, bár a feladat, hogy másokat szórakoztasson, mindig is vonzotta. A 33 éves fiatalember most 33 hosszabb rövidebb, kocsmai sztorizásnak is megfelelő írással műveli a szórakoztatást.

A Hidegkávé című kötetben olvasható írások sok esetben azt az érzést keltik, mint amikor egy kocsmai sörözés közben mesélik egymásnak a sztorikat a barátok. A szöveg is laza, autentikus és életszagú, olyan eseményeket dolgoz fel, amelyek bármelyikünkkel megtörténhetnek, olyan figurákról szólnak, akiket mindannyian ismerhetünk. Csak Kovács Zsolt minden történést a humor, szarkazmus és önirónia szemüveglencséin keresztül szemlél, ennek és számos mulattató hasonlatnak köszönhetően lesznek olyanok az írások, hogy minduntalan mosolyt csalnak az ember arcára.

Mint az írótól megtudtuk: a szövegek erdélyieknek, erdélyiekről készültek, egy magyarországi olvasónak sok esetben gondot okozhatnak a román nyelvből átvett kifejezések, vagy akár a néhány mondatból álló román nyelvű szöveg, ami a sztorik hihetősége vagy éppen hitelessége miatt elengedhetetlenek.

A kötet a Limes kiadó gondozásában jelent meg, a könyvben található illusztrációkat Bob Lóránd Péter készítette, Belényi Andrea korrektúrázta, a borítóterv és a tördelés pedig Balog Zsolt munkája.

A Hidegkávé kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható, de megrendelhető a kovacszsolt.ro weboldalon, a hidegkávé-novelláskötet menüpont alatt, illetve az oldalon Kovács régebbi, csak interneten felellhető írásai is olvashatók.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?