Megvan az új Guinness-rekord – Thurzó Zoltán az Umling La Pass-on zongorázott

„Megvan az új Guinness-világrekord!” – jelentette be csütörtökön Thurzó Zoltán, miután összesen 31 perc 40 másodpercet zongorázott a világ legmagasabb járható aszfaltozott útjának a tetején, az indiai Himalájában található Umling La Pass-on.

Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy rekordját még majd el kell ismertessen, de „ha minden jól megy”, akkor hamarosan hivatalosan is háromszoros Guinness-rekorder lesz két kategóriában.

A nagyváradi zongoraművész június 12-én, helyi idő szerint 09:58:15 és 10:39:40 óra között kilenc klasszikus zenei zongoraművet játszott el, minek után négy himnuszt, a magyart, a székelyt, a románt és az indiait is eljátszotta. „Az új Guinness világrekord 19024 láb, azaz 5798,51 méter. Ez a bolygó legmagasabb járható útjának a teteje. Hihetetlen. Miközben zongoráztam a hőmérséklet bizonyt zéró és mínusz 5 Celsius fok között váltakozott, de a nagy szél miatt a valós hőérzet mínusz 10-13 fok volt. Kutya hideg – ahogy azt mondani szokták” – ecsetelte a művész.

Fotó: Thurzó Zoltán Facebook-oldala

Thurzó Zoltán, mint ismeretes, 2022-ben két Guinness-világcsúcsot állított fel: Himnusz a magasban címmel Nepálban, a Mount Everest alaptáborában megdöntötte a világ legmagasabb pontján történő zongorakoncertjének világrekordját, és ezzel ő lett a csúcstartó ebben a kategóriában. Az akkor 5325,77 méteren megtartott zongorakoncertje alatt 37 komolyzenei alkotást játszott el, valamint 27 különböző nemzet himnuszát is megszólaltatta zongoráján. A magyar és a székely himnuszt az összes versszakával együtt játszotta el, a többit egy-egy versszakkal. 105 nappal később Nagyváradon sikeresen megdöntötte a világ leghosszabb zongoramaratonjának Guinness-világrekordját, és ezzel ő lett a csúcstartó ebben a kategóriában is.

A világcsúcsokkal célja van, szeretne létrehozni a szülővárosában egy zenei magánmúzeumot, Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár név alatt.

Erre emlékeztetett csütörtöki Facebook-bejegyzésében is. Mint mondta: ez a mostani projektje most más szempontból volt kihívás és veszélyes a számára, mint a Mount Everest alaptáborában zongorázni, de az ott szerzett tapasztalatok nélkül a mostanit nem tudta volna kivitelezni. „Nagyon sokat gondoltam a célomra, hogy miért is csinálom ezeket a vállalásokat. Ugyanakkor tudom/tudtam, hogy a Zenei Múzeum, amelyet szeretnék létrehozni Nagyváradon, az egy nagyobb erő mögöttem, mint amilyen erőkkel és akadályokkal magam előtt találkozom” – fogalmazott.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?