Thurzó Zoltán a világrekord-kísérletről: rengeteg megpróbáltatáson vagyok túl

Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész valószínűleg bekerül a Guinness Rekordok Könyvébe, miután a Mount Everest alaptáborában, 5364 méteren adott egy 132 perces koncertet. Eljátszotta a székely, a magyar és a román himnuszt is. A világrekord-kísérlet célja az volt, hogy a művész által megálmodott Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár nemzetközi figyelmet kapjon.

A művész a kalandjáról és a rekordkísérletről Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. Thurzó Zoltán elmondta, rengeteg megpróbáltatáson van túl. Nagyváradról május 26-án indult el Nepál fővárosába, Katmanduba, onnan pedig helikopterrel, majd gyalogosan közelítette meg a világ legmagasabb csúcsának alaptáborát. Útja nem volt egyszerű, hiszen napokon át nehéz terepen kellett felfele haladniuk.

A szerző felvétele

„Az alaptáborba június 4-én érkeztem meg, de nem sikerült az előre meghatározott időpontban elkezdenem a rekorkísérletet, hiszen az alacsonyabban fekvő vidékeken már beköszöntött a monszun, vagyis rengeteget esett, így a zongorát szállító helikopter nem tudott biztonságosan felszállni. Végül június 13-án a helikopter megérkezett az alaptáborba, így egy gyors hangolást követően el is kezdtem a rekordkísérletet. Összesen 34 dalt játszottam el” – magyarázta.

Thurzó Zoltán kifejtette, a jelenlegi rekordot egy brit művész tartja, aki 2018-ban 4964 méteren lépett fel. „Ezt próbáltam megdönteni. Az alaptáborban összesen nyolc éjszakát töltöttem, ami rettentően megterhelő volt, nagyon gyakoriak voltak a lavinák. Az ott töltött éjszakáknál csak a visszafelé vezető út volt nehezebb” – tette hozzá. A művész elmondta, nem térne vissza a Himalájára, hiszen olykor az életét is veszélyben érezte, ráadásul komoly egészségügyi problémákkal is küszködött a visszafelé vezető úton.

A viágrekord-kísérlet hitelesítése ezután következik, a kísérletről készült videók, fotók és GPS-adatok összesítése még folyamatban van, ezeket jövő héten küldik el Londonba – magyarázta. A rekordkísérletet szponzorok által finanszírozták, összesen 21 ezer euróba került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?